ΑΘΗΝΑ
00:40
|
13.05.2024
Παλαιστινιακό, διμερείς σχέσεις, πιθανή συνεργασία σε Ενέργεια, περαιτέρω ενίσχυση εμπορικών σχέσεων τέθηκαν επί τάπητος μεταξύ πολλών ανοικτών θεμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ισραηλινού ομολόγου του Ισαάκ Χέρτζογκ  στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα απόψε. «Ο κοινός μας στόχος είναι η αναβίωση του πολιτικού διαλόγου στη βάση κοινών συμφερόντων με σεβασμό σε αμοιβαίες ευαισθησίες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία είναι μεγάλης αξίας για τις χώρες μας και για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Μπορούμε να συμβάλλουμε σε μία κουλτούρα ειρήνης και συνύπαρξης στην περιοχή μας».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως και σε θέματα που προκαλούν τριβές στις σχέσεις Άγκυρας-Ιερουσαλήμ όπως το παλαιστινιακό δεδομένης της επιθυμίας του Τούρκου προέδρου να παίξει ρόλο «κηδεμόνα» του παλαιστινιακού λαού για να αυξήσει την επιρροή του στον μουσουλμανικό κόσμο. 

Είπε πως το παλαιστινιακό ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα στη συνάντησή τους και πως εξέφρασε «τη σημασία στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και τη διατήρηση του οράματος για λύση δύο κρατών αλλά και για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και της διατήρησης της ιστορικής φύσης και ιερότητας του τεμένους Αλ Άκσα».

Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη δράση τουρκικών οργανώσεων αρωγής με πρόσχημα «τη συνέχιση ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων για τους Παλαιστίνιους», ενώ μερικές ώρες νωρίτερα εκπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ είχαν διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία.

 Hatikva plays at Erdogan's palace as Israel resets ties with Turkey March 9, 2022. (credit: CHAIM TZACH/GPO)

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι παρά την διετή περίοδο πανδημίας του κορονοϊού το εμπόριο Τουρκίας-Ισραήλ όχι μόνον δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε φθάνοντας τα 8,5 δις. δολάρια. Εξέφρασε δε την επιθυμία η αξία του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών να ξεπεράσει εντός 2022 τα 10 δις. δολάρια.

Εννοείται πως ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε θέμα «ενεργειακής συνεργασίας» με το Ισραήλ επαναλαμβάνοντας τον κομβικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η χώρα του για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την «αποφασιστική της στάση στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού».

Τι απάντησε ο Χέρτζογκ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος ήταν πιο συγκρατημένος σε δηλώσεις από τον Τούρκο ομόλογό του.

Εξέφρασε την ελπίδα οι διμερείς σχέσεις να χαρακτηριστούν στο μέλλον από «αμοιβαίο σεβασμό ώστε να αντιμετωπίζουν τις περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις». Ανέφερε ότι οι χώρες τους θα πρέπει να συνεργαστούν «σε πολλούς τομείς που επηρεάζουν δραματικά την περιοχή που όλοι αποκαλούμε σπίτι». Διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν προσπάθειες «για την προώθηση ενός διαλόγου με πράξεις και αμοιβαίο σεβασμό».

Τόνισε ότι «δεν μπορούν να αγνοηθούν τα προβλήματα του παρελθόντος» αλλά πως «Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να προχωρήσουν μπροστά».

Μετέφερε επίσης μήνυμα «συνύπαρξης μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή» λέγοντας πως το τουρκικό και το ισραηλινό έθνος είναι «γιοι του Αβραάμ». Διέκρινε ως πιο πιθανούς τομείς διμερούς συνεργασίας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον τουρισμό, την οικονομία, την Ενέργεια, την ασφάλεια.

Δημιουργήθηκε ωστόσο σύγχυση με τη δήλωση που έκανε στη συνέχεια o Iσραηλινός πρόεδρος περί επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, καθώς φάνηκε να γίνεται δίχως συντονισμό και γνώση του αρμόδιου υπουργού Γιαίρ Λαπίντ.

Ισραηλινοί διπλωμάτες πάντως που μίλησαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Times of Israel τόνισαν πως κατά τη συνάντηση των προέδρων αμφοτέρων χωρών δεν συζητήθηκε η πλήρης αποκατάσταση πρεσβευτών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Χέρτζογκ αναχώρησε αεροπορικώς για την Κωνσταντινούπολη όπου είχε κανονίσει αργότερα συνάντηση με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα