Σήμερα ξεκινάει η άτυπη σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες, λίγο έξω από το Παρίσι. Οι ηγέτες των 27 χωρών θα πρέπει να συμφωνήσουν για το τι θα πράξουν σχετικά με τις εξελίξεις που έχουν προκύψει τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους 26 ομολόγους του να συναντηθούν στο περίφημο Παλάτι των Βερσαλλιών σήμερα το απόγευμα για διήμερες συναντήσεις, με κυρίαρχο θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η συνάντηση ξεκινά στις 4 σήμερα το απόγευμα. Οι ηγέτες σκοπεύουν να ολοκληρώσουν δύο επίσημες ανακοινώσεις: μια «δήλωση των Βερσαλλιών» και μια ξεχωριστή δήλωση για την Ουκρανία. Αύριο Παρασκευή αναμένεται να κυριαρχήσουν οι οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις – ο αρχικός σκοπός αυτής της άτυπης συγκέντρωσης – με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Πασχάλ Ντόνοχοε.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι το ακανθώδες ζήτημα της διεύρυνσης, μετά την έκκληση της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα προς τις Βρυξέλλες να επισπεύσουν τη διαδικασία προσχώρησης. Δεν αναμένεται ωστόσο να υπάρξει δέσμευση για επιτάχυνση της ακολουθούμενης διαδικασίας. Η Δανία και η Ολλανδία είναι από τις ισχυρότερες φωνές που αντιτίθενται στην επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών της Ουκρανίας.
Μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης θα εστιαστεί στην άμυνα — βασική προτεραιότητα για τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Η Φινλανδία και η Σουηδία πίεσαν για να συμπεριληφθεί αναφορά στο άρθρο 42.7. Πρόκειται για τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Συνθήκης που λέει ότι «εάν ένα κράτος μέλος πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη έχουν απέναντί του υποχρέωση βοήθειας με όλα τα μέσα που διαθέτουν».
Αναφορικά με το «καυτό» θέμα της ενέργειας, ορισμένες χώρες ήδη ζητούν από το Συμβούλιο να προχωρήσει περισσότερο από το ανακοινωθέν της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, και το οποίο στοχεύει να μειώσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος. Μεταξύ των σημείων διαφωνίας είναι εάν πρέπει να συμφωνηθεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση. Ορισμένες χώρες επιχειρηματολογούν για αποκοπή το 2030, άλλες το 2027. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Συμβουλίου λένε ότι αντιτίθενται στην εφαρμογή μιας αυστηρής ημερομηνίας, σημειώνοντας ότι ορισμένες χώρες μπορεί να φτάσουν εκεί νωρίτερα από άλλες.
Επιπλέον, μια ομάδα των χωρών του Νότου πιέζει για την ανάγκη για πιο άμεσα μέτρα. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και πιθανώς η Γαλλία θέλουν περισσότερη δράση για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Τέλος, ενώ η Γαλλία —με την υποστήριξη ορισμένων τμημάτων της Επιτροπής— πιέζει σκληρά για μια συζήτηση σχετικά με την αμοιβαία έκδοση χρέους ως τρόπο χρηματοδότησης των πολλαπλών κρίσεων που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας, δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι την Τετάρτη είπε ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες πόρους, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση εξακολουθεί να υπάρχει στο ταμείο NextGenerationEU (NGEU).
ΠΗΓΗ: Politico.eu