ΑΘΗΝΑ
01:38
|
19.05.2024
Σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 28 δισ. δολάρια αναμένεται να διαθέσει η Αυστραλία έως το 2040 προκειμένου να αυξήσει το στρατιωτικό της προσωπικό κατά το ένα τρίτο και «να διατηρήσει τη χώρα ασφαλή σε ένα όλο και πιο αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον», ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, ενημερώνοντας πως τα σχέδια προβλέπουν να αυξηθεί το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας στα 80.000 άτομα, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, συνεχίζοντας την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, και καθώς η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, το Σίδνεϊ, σύνηψε συμφωνία για την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Ο Μόρισον, που σύμφωνα με το Reuters, υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, σε μια εκλογική χρονιά, έχει κάνει την εθνική ασφάλεια βασικό ζήτημα της εκστρατεία του και έχει επιτεθεί στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα χαρακτηρίζοντάς το «συγκαταβατικό» έναντι της Κίνας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Άντονι Αλμπανίζ σε ομιλία του, την Πέμπτη, ανέφερε ότι τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Αυστραλίας πρέπει να «ξεπεράσουν το κομματικό χάσμα», ενώ επέκρινε δριμύτατα την Κίνα ότι πρόσφερε στη Ρωσία ανακούφιση από τις κυρώσεις παρά τον πόλεμο με την Ουκρανία, τηρώντας παρόμοια γραμμή με τον κυβερνώντα συνασπισμό του Μόρισον.

Από την πλευρά του, ο υπουργός της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, είπε ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Αυστραλίας ώστε να γίνει «αξιόπιστος εταίρος» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ. «Αν θέλουμε να βασιστούμε σε αυτούς, πρέπει να βασίζονται σε εμάς», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τη Δευτέρα ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατασκευή βάσης πυρηνικών υποβρυχίων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για να ενισχυθούν οι δυνατότητες στρατηγικής αποτροπής. Σε αυτή θα γίνονται τακτικά επισκέψεις αμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ομάδας Quad των χωρών – Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Αυστραλία και Ιαπωνία – εν μέσω ανησυχιών για την Ταϊβάν, συμφώνησαν ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα