ΑΘΗΝΑ
16:58
|
06.05.2024
Εγκρίθηκε η χορήγηση ενός δισ. δολαρίων στον ισραηλινό «Σιδερένιο Θόλο» και η ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ύψους 3,8 δισ. δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μήνες διακομματικών αντιπαραθέσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος» με ένα δισεκατομμύριο δολάρια καθώς χρειαζόταν ενίσχυση μετά τα πλήγματα που είχε δεχθεί πέρσι το Μάιο από την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ κατά την περσινή 11ήμερη ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Iron Dome in action, on May 13, 2021. (Avichai Socher/IDF)

Η συμπληρωματική χρηματοδότηση του «Σιδερένιου Θόλου» από τις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται σε πολυ-νομοσχέδιο που αφορά ένα τεράστιο πακέτο ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με την χρηματοδότηση κυβερνητικών δαπανών για το τρέχον οικονομικό έτος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε επίσης και την ετήσια «αμυντική βοήθεια» στο Ισραήλ συνολικού ύψους 3,8 δισ. δολαρίων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και από την Γερουσία ώστε να υπογραφεί στη συνέχεια από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να τεθεί σε εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το αμερικανικό κογκρέσο χαιρετίζοντας την αφοσίωσή του στην «ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ».

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, που ευχαρίστησε αφενός τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την «αταλάντευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» και τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν για την σταθερή στάση του απέναντι στις «εξαιρετικές σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και τη διμερή αμυντική συνεργασία».

Στο Ισραήλ ο Κύπριος Αντιστράτηγος Ζερβάκης

Ας σημειωθεί πάντως πως στις 8 Μαρτίου μετέβη στο Ισραήλ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης μετά από πρόκληση του Αρχηγού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αβίβ Κοχάβι.

Ζερβάκης και Κοχάβι συζήτησαν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις δυνατότητες στενότερης διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Κατά πληροφορίες ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης περιόδευσε στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και επισκέφθηκε μονάδα της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) καθώς η κυπριακή πλευρά έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση.

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα