Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη. Ο κ. Τσούνης είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels.
Η συγκεκριμένη εταιρία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου όπως η «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».
Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα της τοποθέτησης του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, μιας προσπάθειας, όμως, που τελικά δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει. Μάλιστα, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε δεχθεί έντονη κριτική για την τότε επιλογή του, καθώς ο Τσούνης είχε αποδειχθεί, σε σχετική επιτροπή αξιολόγησης του Λευκού Οίκου το 2014, ως έχων πλήρη άγνοια για την πολιτική κατάσταση στη Νορβηγία, μιλώντας για «Πρόεδρο» ενώ η χώρα έχει Πρωθυπουργό ως συνταγματική Μοναρχία, και αποδεχόμενος ότι δεν την είχε επισκεφθεί ποτέ. Η τότε εμφάνισή του προκαλεί μέχρι και σήμερα αντιδράσεις στον αμερικανικό διπλωματικό χώρο, αναφορικά με την πρόσφατη επιλογή του από τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη θέση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Μπρετ Μπρούεν, πρώην διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα δήλωνε χαρακτηριστικά στον Τhe Guardian προ διμήνου σχετικά με την επιλογή Τσούνη από τον Μπάιντεν: ««Πρέπει να έχουμε σοβαρή και έμπειρη ηγεσία στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό. Η όλη διαδικασία υποψηφιοτήτων μυρίζει παρασκηνιακές συμφωνίες και ευνοϊκές συναλλαγές, αλλά αυτό ακριβώς ήταν που ο Μπάιντεν επρόκειτο να σταματήσει».
Εντούτοις, σημαντικές θεωρούνται οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρόνος ομογενής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό διορισμό, με δεδομένο ότι ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας.
Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να επισημανθεί η μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν». Επιπλέον, γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και απολαμβάνει τη πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος και συνέβαλλε κατά πολύ στην πρότασή του για τη θέση του Πρέσβη στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την Ναύπακτο, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).
Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Επιπλέον, ο κ. Τσούνης έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian, Greekreporter.com