Το στρατηγείο της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού πέμπτου στόλου στο Μπαχρέιν επέλεξαν ως βάση συνάντησης πριν λίγες μέρες ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοχάβι και ο Καταριανός ομόλογός του, Σαλίμ μπιν Χάμαντ μπιν Μοχάμεντ μπιν Ακίλ αλ Ναμπίτ προκειμένου να συζητήσουν την μεταξύ τους συνεργασία στο φόντο ενδείξεων για πιθανή συμφωνία στη Βιέννη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Την πληροφορία για την (όχι και τόσο συνηθισμένη) συνάντηση των δύο αξιωματούχων μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων elaph.com επισημαίνοντας πως συζήτησαν την πιθανότητα ένταξης του Κατάρ σε μία περιφερειακή συμμαχία «κατά της επιθετικότητας του Ιράν», ιδιαίτερα σε σχέση με την απειλή των ιρανικών μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drone).
Αναφέρει επίσης πως συζήτησαν την πιθανότητα εγκατάστασης προηγμένων ισραηλινών ραντάρ στο εμιράτο του Κατάρ ώστε να καταστεί εφικτή η έγκαιρη προειδοποίηση για ιρανικά drone και πυραύλους.
Ας σημειωθεί ότι το Κατάρ δεν έχει υπογράψει συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ όπως έχει κάνει το Μπαχρέιν στο πλαίσιο συμφωνιών του Αβραάμ που υπογράφηκαν το φθινόπωρο του 2020 επί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, Ισραήλ και Κατάρ συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την χορήγηση οικονομικής βοήθειας και αρωγής σε Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας ενώ ενίοτε το εμιράτο έχει παίξει και το ρόλο «ενδιάμεσου» σε ό,τι αφορά την επικοινωνία μεταξύ ισλαμικής Χαμάς και ισραηλινών αρχών.
Πέρα από τον Καταριανό αρχηγό ΓΕΣ ο Κοχάβι συναντήθηκε με τον διοικητή του πέμπτου αμερικάνικου στόλου, αντιναύαρχο Μπραντ Κούπερ, άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς και με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους του Μπαχρέιν.
Είναι ενδεικτικό πάντως το γεγονός πως ο Ισραηλινός στρατηγός με το που επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Αρχηγό ΓΕΣ, Ερζί Χαλέβι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας, Οντέτ Μπασιούκ.
Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας περίπου ένα μήνα μετά το ρεπορτάζ ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου σε σχέση με τις προσπάθειες του Ισραήλ και «συμμάχων του στην περιοχή» να αναπτύξουν ένα «κοινό αμυντικό σύμφωνο για να αλληλοπροστασία» και αντιμετώπιση εχθρικών drone.