ΑΘΗΝΑ
12:10
|
26.04.2024
Υποστήριξε πως αναγνωρίζει την καλλιτεχνική αξία των έργων της ρωσικής παράδοσης και κουλτούρας αλλά αντιτάσσεται στη βιαιότητα του πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλαίσιο διεθνούς αντίδρασης «για μη συνεργασία» με ρωσικούς κρατικούς φορείς ή φορείς που χρηματοδοτούνται, είτε στηρίζουν είτε στηρίζονται από το ρωσικό κράτος εντάσσεται η πρόσφατη οδηγία του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε το απόγευμα η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκου με θέμα «Αποκλεισμός πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα στο πλαίσιο κυρώσεων της Ελλάδας κατά της Ρωσίας». Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε πως δεν υπήρξε παρέμβαση στο κείμενο των Ευρωπαίων ομολόγων της για το θέμα.

Ακολούθως έκανε διάκριση ανάμεσα στο έργο του μουσικοσυνθέτη Τσαϊκόφσκι και στην εταιρία Pathe Live, που είναι o παγκόσμιος διανομέας των Bolshoi Ballet Live. Διαχωρίζοντας την αναστολή συνεργασίας με κρατικούς φορείς, από τους Ρώσους καλλιτέχνες και τα ρωσικά καλλιτεχνικά έργα, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «η αναβολή των παραστάσεων σε όλο τον κόσμο έχει τον ίδιο σκοπό, να αντιταχθεί στη βιαιότητα του πολέμου». Χαρακτήρισε δε αυτή την ενέργεια «θαρραλέα έκφραση έντονης αποδοκιμασίας και αποστροφής κατά της εισβολής και της καταστροφής μίας δημοκρατικής χώρας».

Υποστήριξε πως αναγνωρίζει την καλλιτεχνική αξία των έργων της ρωσικής παράδοσης και κουλτούρας, τονίζοντας πως οι Ρώσοι καλλιτέχνες και οι δημιουργίες τους ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό. «Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό και δεν αναφερόμαστε σε Ρώσους καλλιτέχνες και δημιουργούς» πρόσθεσε κατηγορώντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για «παραληρηματικούς μύδρους και παραπλανητικά ψεύδη για αντιπολιτευτικούς και μόνο σκοπούς».

Και εξαγγελίες για έργα 55 εκατ. ευρώ στα Δωδεκάνησα

Την Πέμπτη η υπουργός Πολιτισμού μετέβη στη Ρόδο όπου είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και ασχολήθηκε με θέματα της αρμοδιότητας της. Ειδικότερα, ανακοίνωσε έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν έργα Πολιτισμού στα νησιά της Δωδεκανήσου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση με τον Χατζημάρκο στη Ρόδο για τη Λίνα Μενδώνη | Κοινή Γνώμη

Σε ό,τι αφορά το περιβόητο Εθνικό Θέατρο Ρόδου που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τοπικούς φορείς και κεντρικές αρχές ανέφερε πως το υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει την αποκατάστασή του με 17 εκατ. ευρώ. Τόνισε πως για το έργο αυτό θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.

Ρημάζει το Εθνικό Θέατρο Ρόδου | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η υπουργός ασχολήθηκε επίσης και με θέματα που αφορούν τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου για τα οποία υπάρχουν σχεδιασμοί για κυρίως για την εμπορική αξιοποίηση τους από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Η υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι το Εθνικό Θέατρο Ρόδου θα επαναλειτουργήσει με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 17 εκατ. 235 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων τα 16 εκατ. 800 χιλιάδες είναι από το ταμείο ανάκαμψης από το πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού και 400 χιλιάδες ευρώ είναι από την περιφέρεια.

Το τεχνικό δελτίο έχει ήδη κατατεθεί στο ταμείο ανάκαμψης και είναι υπό αξιολόγηση. Το έργο είναι στη λίστα με τα έργα που έχει καταθέσει το υπουργείο στο ταμείο ανάκαμψης και έχουν γίνει αποδεκτά. Όπως έγινε γνωστό, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης της προγραμματικής σύμβασης και τη Δευτέρα θα αποσταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο. Ο κύριος του έργου είναι ο δήμος Ροδίων, ο φορέας υλοποίησης είναι η περιφέρεια και ο φορέας χρηματοδότησης το υπουργείο πολιτισμού, γι΄αυτό και χρειάζεται η προγραμματική σύμβαση. Ο στόχος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, είναι μέχρι τον Ιούνιο να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα