ΑΘΗΝΑ
00:12
|
19.04.2024
Ως το τέλος της άλλης βδομάδας νέα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών στη βάση κριτηρίων ανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θετική ανταπόκριση των άλλων εταίρων στην ΕΕ για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είπε πως συνάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το τέλος της άτυπης συνόδου Κορυφής στις Βερσαλίες.

Είπε ότι η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και ως χώρα LNG για χώρα υποδοχής του φυσικού αερίου στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου καθώς υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για την ένταξη της Ελλάδας ως κόμβος Ενέργειας.  Εκανε αναφορά και στους Έλληνες εφοπλιστές που έχουν το 20% παγκοσμίως των πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά πιθανά νέα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού λαού, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα ανακοινωθούν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντια…

Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για απλοποίηση στη διαδικασία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) λέγοντας πως είναι η πιο φθηνή πηγή Ενέργειας.

Ως προς τις βραχυπρόθεσμες προτάσεις είπε πως έγινε μεγάλη κουβέντα και πως συνάντησε θετική ανταπόκριση η πρότασή του για πλαφόν σε χονδρική τιμή φυσικού αερίου τονίζοντας πως αναφέρεται στο σημείο 12 του κοινού ανακοινωθέντος. Πρόσθεσε πως μέσα στο τελευταίο τετραήμερο αφότου ανακοίνωσε την πρότασή του  «η αγορά φυσικού αερίου έχει πέσει περίπου 20%». «Αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη πως η συγκεκριμένη αγορά είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε πως είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως οι περισσότερες χώρες είναι υπέρ μίας πιθανής τιμολόγησης στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική ενίσχυση των υποδομών της ΕΕ ανέφερε πως η ΕΕ ξύπνησε από το λήθαργο υποστηρίζοντας την πρόταση να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Υπενθύμισε το άρθρο 42 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως σε αυτό υπάρχει σαφής αναφορά πως σε περίπτωση επίθεσης σε μία χώρα μέλος η ΕΕ θα προστρέξει στην στήριξη τής. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την Σουηδία που είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αμυντικούς εξοπλισμούς απάντησε πως η χώρα είχε ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για ευνόητους λόγους. Εκτίμησε πως η συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία θα αναθερμανθεί και πως θα ήταν πολύ θετικό να δρομολογηθούν κάποια κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα για κοινές προκλήσεις, όπως για τον τομέα της κυβερνο-άμυνας που είναι ζήτημα κοινό για όλες της χώρες της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα