ΑΘΗΝΑ
02:36
|
27.07.2024
Χιλιάδες «μεικτές» οικογένειες θα αναγκαστούν είτε να μεταναστεύσουν είτε να ζήσουν χωριστά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε νόμο που αρνείται την πολιτογράφηση σε Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα, παντρεμένους με Ισραηλινούς πολίτες, αναγκάζοντας χιλιάδες Παλαιστινιακές οικογένειες είτε να μεταναστεύσουν είτε να ζήσουν χωριστά.

Ο λεγόμενος νόμος περί ιθαγένειας ψηφίστηκε, χθες Πέμπτη, λίγο πριν η Κνεσέτ διαλυθεί για διακοπές με πλειοψηφία 45-15 που ξεπέρασε τις γραμμές συνασπισμού-αντιπολίτευσης, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ συμμάχησε με δεξιές τάσεις της αντιπολίτευσης, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες πιο φιλελεύθερων τάσεων και των δύο πλευρών.

Ο νέος νόμος έρχεται να αντικαταστήσει μια παρόμοια προσωρινή διαταγή που ψηφίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της παλαιστινιακής εξέγερσης το 2003 και ανανεωνόταν ετησίως έως ότου έληξε τον περασμένο Ιούλιο , όταν η Κνεσέτ απέτυχε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την παράτασή της.

«Ο συνδυασμός δυνάμεων μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης οδήγησε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την ασφάλεια και την οχύρωσή μας, ως εβραϊκό κράτος», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ, μέλος του κόμματος του Μπένετ.

Σύμφωνα με τους όρους του νέου νόμου, ο οποίος θα ισχύει για ένα έτος, οι Παλαιστίνιοι σύζυγοι Ισραηλινών μπορούν να λάβουν προσωρινή, διετή άδεια παραμονής, η οποία όμως μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή «για λόγους ασφαλείας».

«Το κράτος του Ισραήλ είναι εβραϊκό»

Μέλη της Κνεσέτ υποστήριξαν ότι ο νόμος «περί ιθαγένειας» έχει σκοπό να αποτρέψει τη σταδιακή επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους ή που έφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948, την ίδια ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχτεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες .

«Το Κράτος του Ισραήλ είναι Εβραϊκό και έτσι θα παραμείνει», είπε ο Σίμτσα Ρόθμαν του ακροδεξιού Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «με τη βοήθεια του Θεού, ενισχύεται σημαντικά η αμυντική ασπίδα του Ισραήλ».

Άλλα μέλη της Κνεσέτ, αντιτάχθηκαν στον νόμο, με τον Γκάμπι Λάσκι από το κόμμα Meretz να τον χαρακτηρίζει ως  «ένα μελανό σημείο στο βιβλίο των νόμων της χώρας» και τον Μανσούρ Αμπάς,  επικεφαλής του κόμματος της Ενωμένης Αραβικής Λίστας (Raam), να αντιτάσσεται επίσης.

Την ψήφιση του νόμου, κατήγγειλε από την πλευρά της και η Διεθνής Αμνηστία.

«Συλλογική τιμωρία»

Οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι κάνει διακρίσεις κατά της ισραηλινής παλαιστινιακής μειονότητας – 21% των πολιτών που είναι Παλαιστίνιοι στην καταγωγή με Ισραηλινή ιθαγένεια, με το να τους απαγορεύει να επεκτείνουν την ιθαγένεια και τα δικαιώματα μόνιμης διαμονής στους Παλαιστίνιους συζύγους τους.

«Είναι πιο ξενοφοβικός και ρατσιστικός από άλλους νόμους, επειδή όχι μόνο δίνει επιπλέον δικαιώματα και προνόμια στους Εβραίους, αλλά επίσης αφαιρεί ορισμένα βασικά δικαιώματα μόνο από τον αραβικό πληθυσμό», δήλωσε ο Ρεούτ Σχάερ, δικηγόρος της Ένωσης για Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι θύματά του θα είναι κυρίως Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, είπε ο Shaer. «Πρόκειται για μια μορφή συλλογικής τιμωρίας», πρόσθεσε, «επειδή παραβιάζει τα δικαιώματα μιας ολόκληρης μερίδας πληθυσμού με βάση την υπόθεση ότι όλοι είναι επιρρεπείς στην “τρομοκρατία”».

Ο νόμος απαγορεύει επίσης την επανένωση ισραηλινών πολιτών ή κατοίκων και συζύγων από «εχθρικά κράτη» όπως ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν.

Αρκετές ομάδες δικαιωμάτων ανακοίνωσαν ότι θα αμφισβητήσουν τον νόμο, που απαγορεύει επίσης την επανένωση ισραηλινών πολιτών με συζύγους από «εχθρικά κράτη», στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα