ΑΘΗΝΑ
05:48
|
24.04.2024
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του ζητήματος βιοόπλων, ανεξάρτητα και από την εξέλιξη της ρώσικης εισβολής, υπάρχουν εδώ δύο ερωτήματα που γυρεύουν απάντηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εδώ και δύο τρεις μήνες, πολύ καιρό πριν την εισβολή, η Ρωσία διαδίδει καταλλήλως από τα δικά της δίκτυα πληροφόρησης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά όπλα τα οποία τα κατασκευάζει με τη συνδρομή των ΗΠΑ. Όσοι εντοπίσαμε τέτοιες «ειδήσεις», τις προσπεράσαμε αδιάφορα, ως απλή φημολογία. (Στο κάτω κάτω οι Ρώσοι επίσημοι έσκιζαν τα ιμάτιά τους, μέχρι μία μέρα πριν την εισβολή, ότι δεν πρόκειται να γίνει εισβολή, τα εργαστήρια βιολογικών όπλων θα πιστέψουμε;)

Η Ουκρανία έχει αντικειμενικά μια διαλυμένη οικονομία, το να ασχολείται με βιολογικά όπλα θα ήταν παράλογο. Προφανώς επρόκειτο απλώς για τα πανεπιστημιακά εργαστήρια βιολογίας που οι Ρώσοι τα ονόμασαν εργαστήρια «βιολογικών όπλων» για λόγους προπαγάνδας. Γρήγορα βγήκαν και οι αρμόδιες επιστημολογικές αρχές να κάνουν fact checking της φήμης που είχε αρχίσει να κυκλοφορεί και την έβγαλαν ψευδή. Οι δημοκρατίες μας δεν ανέχονται θεωρίες συνωμοσίας: γρήγορα όλα αυτά τα φληναφήματα καταδικάστηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα, όπως επίσης και οι οπαδοί της τραμπικής θεωρίας συνωμοσίας, της QΑnon, επειδή τσίμπησαν τα ρώσικα fake news και άρχισαν να τα διαδίδουν, προσθέτοντας βέβαια και λίγη ακόμα δική τους σάλτσα, ότι δηλαδή ίσως ο κορονοϊός να προερχόταν από κει. Φληναφήματα.

Πριν λίγες μέρες, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν βιοχημικό χτύπημα στην Ουκρανία, κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα η επίσημη γραμμή που δίνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι . Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι δορυφόροι είχαν δει τις αντίστοιχες ρώσικες μονάδες βιοχημικού πολέμου να κατεβαίνουν στην Ουκρανία, και επομένως πίστεψαν ότι επίκειται τέτοιο χτύπημα. Φαίνεται όμως ότι η ρώσικη μηχανή προπαγάνδας ήταν ένα βήμα πιο μπροστά. Αυτό που οι Ρώσοι άφησαν να εννοηθεί ήταν ότι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως οι μπαλαφάρες περί βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία που έλεγαν για λόγους εντυπωσιασμού ήταν τελικά αληθινές και τα εργαστήρια υπήρχαν, οπότε έσπευσαν να στείλουν ειδικές μονάδες. Όντως λοιπόν, οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν στα περιβόητα αυτά εργαστήρια μέχρι και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι βιολογικά όπλα κατασκευάζονταν σε ουκρανικά εργαστήρια πολύ κοντά στα ρώσικα σύνορα, με αμερικανική συνδρομή (τα έγγραφα είναι online για όποιον ενδιαφέρεται και για όσο ακόμα θα έχουμε πρόσβαση στο ρώσικο yandex). Εντάξει, μας πείσατε, σκεφτήκαμε, φτιάξατε μερικά ψευτοέγγραφα και τα «πουλάτε» για όπλα μαζικής καταστροφής. Μας τα είπαν και ο Τόνι Μπλερ με τον Μπους Τζούνιορ για το Ιράκ, μπούρδες τότε, μπούρδες και τώρα.

Η Ψάκι όμως απάντησε κάπως περίεργα. Έστειλε εννέα απανωτά, εξαιρετικά αγανακτισμένα τουίτς, όπου εξηγούσε πόσο «εξωφρενικοί» είναι αυτοί οι ισχυρισμοί, ότι πρόκειται απλώς για «θεωρία συνωμοσίας» και ότι οι Ρώσοι είναι αυτοί που έχουν βιοχημικά. Κουβέντα για τα έγγραφα, έστω να πει ότι είναι πλαστά. Τίποτε.

Pro Tip: Όταν θέλετε να αποφύγετε την κουβέντα, λέτε υποτιμητικά «μα με θεωρίες συνωμοσίες των Ρώσων/Κινέζων θα ασχολούμεθα;» και το θέμα θεωρείται λήξαν. Ειδικά για τις κατηγορίες για βιολογικά όπλα, οι ΗΠΑ έχουν εξάλλου το ηθικό πλεονέκτημα: σταμάτησαν τα ερευνητικά προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων στο έδαφός τους το 1972. Τα σταμάτησε ο Νίξον.

Βέβαια, εκτός από τη δίκαιη αγανάκτηση και την προσβεβλημένη της αξιοπρέπεια, η Ψάκι δεν είχε να προσφέρει κάτι άλλο. Όμως την ίδια μέρα, η γνωστή για το αντιρωσικό της μένος υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ ενημέρωνε την επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Παρένθεση. Η Νούλαντ είχε υπάρξει απεσταλμένη του Ομπάμα (και του Μπάιντεν, τότε αντιπροέδρου) στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος το 2014. Είναι αυτή που χάραξε εν πολλοίς τη γραμμή των ΗΠΑ για την Ουκρανία και ήταν αυτή που έκανε κουμάντο στη χώρα εκείνες τις μέρες, όπως είναι γνωστό από το περιβόητο τηλεφώνημα με τον τότε Αμερικάνο πρέσβη στον Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, στο οποίο κανόνισε ποια πρόσωπα πρέπει να είναι στην ουκρανική κυβέρνηση. Το τηλεφώνημα, το οποίο το υπέκλεψαν (υποθέτουμε) οι Ρώσοι, προκάλεσε κάποια… αμηχανία στους διπλωματικούς κύκλους, όχι μόνο επειδή τέτοιες συνομιλίες δεν συνηθίζεται να γίνονται χωρίς απόκρυψη [σσ: μα πόσο άχρηστοι είναι, δεν ξέρουν ότι υπάρχουν ειδικά τηλέφωνα για αυτά τα θέματα;] αλλά και επειδή σε αυτό η Νούλαντ είπε το (απολύτως σωστό αλλά) προσβλητικό, «Fuck the EU». H Ψάκι τότε είχε πει ότι το τηλεφώνημα είναι πλαστογραφία των Ρώσων (δεν είναι).

Μέσα στην αναμπουμπούλα, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν βρήκε ευκαιρία να χώσει τον γιο του σε μια ουκρανική εταιρεία πετρελαίων ως σύμβουλο με ένα «μισθουλάκο» λίγων δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Τον μήνα. Υπάρχει μάλιστα και μια ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας που ισχυρίζεται ότι οι Αμερικάνοι απέλυσαν έναν Ουκρανό εισαγγελέα που ήθελε να διερευνήσει σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης του διορισμού αυτού. Η υπόθεση απόκτησε ακόμα πιο σκοτεινό χαρακτήρα, όταν ο Τραμπ μέσω του δικηγόρου του, Ρούντολφ Τζουλιάνι βρήκε ένα λάπτοπ που ισχυρίσθηκε ότι είναι του Μπάιντεν τζούνιορ και επομένως θα πρέπει να εξεταστεί από τις αμερικανικές αρχές για διαφθορά. Εξέταση δεν έγινε, αλλά ο Τζούνιορ έχει παραδεχτεί ότι είναι δικό του και ότι το «είχε χάσει».

Η σχετική σελίδα της Wikipedia ισχυρίζεται ότι ολόκληρη η θεωρία συνωμοσίας είναι «φυτεμένη» από τις μυστικές υπηρεσίες των Ρώσων (θα θέλαμε για ποικιλία να λέγανε κάτι άλλο καμιά φορά) σε συνεργασία με τον Τραμπ. Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης του άρθρου της Wikipedia δεν μπορεί παρά να νιώσει κάποιες αμφιβολίες για το αν όντως πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Προσέξτε: το λάπτοπ όντως είναι του Μπάιντεν τζούνιορ και όντως βρέθηκε στα χέρια του Τραμπ· ο Τζούνιορ όντως ελάμβανε ένα «μισθουλάκο» από μια από τις στρατηγικές εταιρίες της Ουκρανίας την περίοδο που ο μπαμπάς ήταν αντιπρόεδρος· την ίδια περίοδο οι Αμερικανοί, μέσω Νούλαντ και Πάιατ, κανόνιζαν ποιοι θα είναι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, με ποιους θα κάνουν μπίζνες και τι ώρα επιτρέπεται να κάνουν διάλειμμα. Α, και να πα να γαμηθεί η Ε.Ε. Αυτά είναι γεγονότα. Επίσης (αυτό όμως είναι προσωπική εκτίμηση του γράφοντος) όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αποδείξει περισσότερες από μία φορές ότι είναι εντελώς ανίκανοι, γελοίοι, άπληστοι και διεφθαρμένοι. Βέβαια πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι και Δημοκράτες με Αρχές™ και όχι αυταρχικοί ανατολίτες ηγέτες. Θεωρία συνωμοσίας όλα αυτά; Μπορεί.

Εν πάσει περιπτώσει, η Νούλαντ έγινε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Στις 6 Μαρτίου ένας βουλευτής τη ρώτησε στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής αν η Ουκρανία έχει βιολογικά ή χημικά όπλα, λόγω προφανώς της φασαρίας που έκαναν οι Ρώσοι. Νομίζουμε ότι περίμενε ένα ξερό όχι, αλλά η Νούλαντ απάντησε κάτι που τον άφησε προς στιγμή κόκαλο: Η Ουκρανία λέει, έχει «εγκαταστάσεις για βιολογικές έρευνες» και η Νούλαντ είναι «ανήσυχη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να τις καταλάβει», Για αυτό οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ουκρανικές αρχές για να προλάβουν –». Εδώ ο βουλευτής την κόβει απότομα, γιατί είχε ήδη πει πολλά, και την ρωτάει αν σε περίπτωση που γινόταν μια βιολογική επίθεση στην Ουκρανία, θα ήταν οι Ρώσοι από πίσω. Ρωτώντας μάλιστα κουνάει και το κεφάλι, σαν να της λέει «πες ναι, πες ναι!» (Δείτε το βίντεο). Η Νούλαντ ξαφνικά κάπως ξυπνάει και με τη ζωντάνια του ζόμπι (το ύφος της είναι χαρακτηριστικό) όντως λέει ότι είναι 100% σίγουρη, οι Ρώσοι θα είναι πίσω από αυτήν την επίθεση, αν γίνει.

Να θυμίσουμε ότι για να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ, το 2003 ο Κόλιν Πάουελ μιλώντας στον ΟΗΕ είχε βγάλει ένα σωληνάριο με μια άσπρη σκόνη που ήταν λέει βάκιλος του άνθρακα: Τέτοιον είχε λέει ο Σαντάμ, και ήταν 100% βέβαιο ότι θα τον χρησιμοποιούσε. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λένε, ιστορία…

Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι από το 2005 έχουν σύμβαση με τους Ουκρανούς για τη διάλυση των σοβιετικών εργαστηρίων βιολογικών όπλων που υπήρχαν στη χώρα. Αν τα εργαστήρια αυτά διαλύονται συνεχώς από το 2005 και μετά, δεν θα έχει απομείνει και τίποτε σπουδαίο. Η ερώτηση είναι «και τότε τι σας πειράζει να πέσουν τα περιεχόμενα των εργαστηρίων στα χέρια των Ρώσων;».

Οι Κινέζοι, που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι ως τώρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν άργησαν να απαιτήσουν με αυστηρό τρόπο και αυτοί απαντήσεις. Τυχαίνει τώρα την 1η Μαρτίου οι Κινέζοι να είχαν επίσης θυμηθεί ότι τέτοιες μέρες πριν πενήντα χρόνια ο Νίξον είχε κάνει την ιστορική του επίσκεψη στη χώρα, γράφοντας διθυράμβους για τη σημασία της στην «Λαϊκή Ημερησία». Δεδομένου ότι ήταν ο Νίξον που σταμάτησε το βιολογικό πρόγραμμα όπλων σε αμερικανικό έδαφος – αλλά όχι στα εδάφη άλλων χωρών, είναι βέβαιο ότι οι Κινέζοι στο υπουργείο Εξωτερικών είχαν σκάσει στα γέλια λέγοντας στους Αμερικανούς: «Οι ΗΠΑ ελέγχουν 336 εργαστήρια σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων 26 στην Ουκρανία. Οφείλουν να δώσουν πλήρη λογαριασμό για τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητές τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και να δεχτούν να υποβληθούν σε πολυμερή επαλήθευση». (Θα μπορούσαν να συνεχίσουν, «Μόνο εσείς θα ρωτάτε για τους Ουιγούρους;»).

Πάντως αυτή τη στιγμή, μετά την ομολογία της Νούλαντ, τα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιήσει οι Ρώσοι γίνονται ξαφνικά πιο πιστευτά. Οι Αμερικανοί ξέρουμε ότι απάντηση δεν θα δώσουν. Ανεξάρτητα όμως από την εξέλιξη του ζητήματος, ανεξάρτητα και από την εξέλιξη της ρώσικης εισβολής, υπάρχουν εδώ δύο ακόμα ερωτήματα που γυρεύουν απάντηση.

Το πρώτο: Πώς κατάφερναν να κρατάνε λογαριασμό οι Αμερικάνοι για 336 μυστικά εργαστήρια, τη στιγμή που είναι αρκετά δεν-θα-πούμε-τη-λέξη για να χειρίζονται την εξωτερική τους πολιτική με τον τρόπο που την χειρίζονται (π.χ. χάνοντας λάπτοπ και βάζοντας αυτογκόλ προδίδοντας τα εργαστήριά τους). Και όχι μόνο αυτοί, εδώ που τα λέμε. Και οι υπόλοιποι Δυτικοί εντελώς χάλια τα πάνε. Η Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας λ.χ., έστειλε χαιρετίσματα στον Βέρτη και όχι στον Δένδια και μπέρδεψε ρώσικες πόλεις για ουκρανικές. Και άλλα πολλά τέτοια.

Το οποίο μας φέρνει στο δεύτερο ερώτημα. Εμείς τον Πούτιν δεν μπορούμε να τον καταψηφίσουμε και να τον διώξουμε από κει που είναι και να σταματήσουμε την εισβολή. Αυτό είναι δουλειά των Ρώσων. Εμείς μόνο τους δικούς μας διαλέγουμε. Που στέλνουν Καλάσνικοφ αντί για φάρμακα, που φροντίζουν το επόμενο μνημόνιο να είναι ακόμα χειρότερο από το προηγούμενο (το χρέος μας είναι μεγαλύτερο τώρα από ότι ήταν τότε), που όταν έρθει η ώρα θα εφαρμόσουν το νέο μνημόνιο διαφωνώντας μαζί του (μπορεί να προκηρύξουν και κανά δημοψήφισμα και μετά να κάνουν το αντίθετο), που τέλος πάντων όλα τα καλά τα έχουν. Η ερώτηση είναι γιατί τους ψηφίζουμε; Αλλά μάλλον και αυτό αναπάντητο θα μείνει…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα