ΑΘΗΝΑ
05:13
|
21.09.2024
Ήχησαν πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο. Αναφορές και για εκρήξεις. Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν αφήνει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη Μαριούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βρισκόμαστε σήμερα στη 17η ημέρα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και στην πρωτεύουσα, Κίεβο οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κάνει λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών σε κατοικημένες περιοχές. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας χθες Παρασκευή (11/3) και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι Ρώσοι ανασυντάσσονται για μια πιθανή επίθεση στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι ο πόλεμος στη χώρα του βρίσκεται πλέον σε μια «στρατηγική κρίσιμη καμπή». Κατηγόρησε τη Ρωσία για πρόσληψη «δολοφόνων από τη Συρία» και για προσπάθειες ενίσχυσης της πολεμικής μηχανής της με μισθοφορικές δυνάμεις από τη Μέση Ανατολή.

Στις Βερσαλλίες οι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν την εισβολή της Ρωσίας ως μια «τεκτονική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή ιστορία» και διακήρυξαν την πρόθεσή τους να καταστήσουν την ΕΕ αμυντικά, ενεργειακά και οικονομικά «αυτόνομη». Τόνισαν πως θέλουν να δρομολογήσουν μια επιχείρηση απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς πόρους, καταλύτη ενός ενεργειακού χάους, με θύματα τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με επίκεντρο τις καταγγελίες για εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Η Ρωσία κάνει ισχυρισμούς για δραστηριότητες αμερικανικών βιολογικών όπλων στην Ουκρανία δίχως αποδείξεις, είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία διαψεύδουν κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Ρωσίας. Τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εξαπολύει αυτές τις κατηγορίες καθώς προετοιμάζει το έδαφος για τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας έπληξαν χθες τρεις πόλεις: το Ντνίπρο, το Λουτσκ και το Ιβάνο-Φρανκίφσκ. Εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στις υπό πολιορκία πόλεις της Ουκρανίας ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη χαρακτηρίζεται πλέον δραματική. Η πόλη-λιμάνι πολιορκείται εδώ και δέκα ημέρες χωρίς ηλεκτροδότηση, χωρίς δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, χωρίς νερό και τα αποθέματα τροφίμων να τελειώνουν. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, 7.144 Ουκρανοί άμαχοι κατάφεραν να απομακρυνθούν από τέσσερις πόλεις χθες Παρασκευή, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των δύο προηγούμενων ημερών. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των αμάχων στην πολιορκημένη Μαριούπολη και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει νέα στείλει νέα ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της πόλης.

Τέλος, μόνιμος φόβος της Ουκρανίας είναι ότι η Ρωσία θα παρασύρει στον πόλεμο και τη Λευκορωσία.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο σήμερα για μια “εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση” της Μόσχας, η οποία προηγουμένως το μόνο που έκανε ηταν να “θέτει τελεσίγραφα” στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει έναν επόμενο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο οποίος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, δήλωσε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων το Σάββατο μετά τις συνομιλίες που είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν τηλεφωνικά.

  • Η Sony Pictures ανακοίνωσε την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων στη Ρωσία με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το περιοδικό Variety.

  • Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά, Rosatom, λέει ότι οι δραστηριότητες για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ πραγματοποιούνται σε συντονισμό με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ, τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, όπου είπε στους δημοσιογράφους ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και της Μόσχας.

“Οι διπλωμάτες μας εργάζονται και έχουν μιλήσει για ορισμένα θέματα μιας πιθανής ατζέντας μεταξύ μας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλω να υλοποιηθεί και η διαδικασία τερματισμού του πολέμου, η διαδικασία ειρήνης πρέπει 100% να ξεκινήσει με κατάπαυση του πυρός”, λέει ο Ζελένσκι.

  • Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στη συνομιλία που είχαν μαζί με τον Όλαφ Σολτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, από την πλευρά του, κατήγγειλε «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τα ουκρανικά στρατεύματα. 

  • Η Γερμανία σχεδιάζει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

  • Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, όμως στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Βίκτορ Γκουλέβιτς.

  • Νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα Ζελένσκι: «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες δεκαετιών», ισχυρίστηκε θριαμβολογώντας ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι  31 ρωσικές τακτικές ομάδες μάχης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν πλέον καταστεί ανίκανες για μάχη. Ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε επίσης έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του Δημάρχου της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος φέρεται να έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

  • Νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

  • Η Ρωσία θα δημοσιεύσει σύντομα λίστες κυρώσεων ως απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο Channel One. «Οι λίστες είναι έτοιμες, το επεξεργαζόμαστε. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της καθημερινής μας δουλειάς. Θα δημοσιοποιηθούν σύντομα», είπε.

  • Η πρώην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκόττεμοελερ δηλώνει στο BBC ότι είναι «επιφυλακτική» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν «μεγάλη επιτυχία» σε μια επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

  • Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν διαπραγματεύονται ούτε διαβουλεύονται για το ουκρανικό ζήτημα, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο Channel One. «Δεν υπάρχει συμβουλευτική διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία».

  • Το Ισραήλ αρνείται ότι προέτρεψε την Ουκρανία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας. «Ο Μπένετ δεν έχει πει σε καμία περίπτωση στον Ζελένσκι πώς να ενεργήσει, ούτε έχει καμία τέτοια πρόθεση», δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ζήτησε στη διάρκεια της νύκτας από τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών να κρατήσουν τους γιούς τους. «Θέλω να το πω ακόμη μία φορά στις ρωσίδες μητέρες. Ιδιαίτερα στις μητέρες των στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο σε μια ξένη χώρα», δήλωσε σε νέο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram.

-Θα αρνηθούν στη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις αγορές τους.
-Θα συνεχίσουν να πιέζουν τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες τους.
-Διασφαλίζουν ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
-Θα απαγορεύσουν την εξαγωγή όλων των προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ προς τη Ρωσία.
-Θα απαγορευθεί η εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
-Θα προτείνουν μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

  • Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα  πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

  • Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα