ΑΘΗΝΑ
14:53
|
26.06.2024
Τα αποτελέσματα των πρόωρων προεδρικών εκλογών της 12ης Μαρτίου στο Τουρκμενιστάν θα ανακοινωθούν επίσημα τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποτελέσματα των πρόωρων προεδρικών εκλογών της 12ης Μαρτίου στο Τουρκμενιστάν θα ανακοινωθούν επίσημα τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών και Δημοψηφισμάτων (CEC) του Τουρκμενιστάν Γκουλμυράτ Μιράντοφ.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 97,12% όσων περιλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο, είπε ο Μιράντοφ.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ο νυν Πρόεδρος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος είναι στην εξουσία για 15 χρόνια, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραχωρήσει τη θέση του σε έναν νεαρό ηγέτη και διατήρησε μόνο τη θέση του προέδρου του Καλκ Μασλακχάτι, της άνω βουλής του κοινοβουλίου του Τουρκμενιστάν. Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στην CEC να προετοιμαστεί για πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Το CEC ενέγραψε 3.435.950 ψηφοφόρους.

Εννέα υποψήφιοι διεκδικούσαν την προεδρία. Έξι υποψήφιοι προτάθηκαν από τις ομάδες πρωτοβουλίας από τα πέντε βελαγιάτ (περιοχές) και την πόλη Ασγκαμπάτ, και τρεις υποψήφιοι προτάθηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Αγροτικό Κόμμα και το Κόμμα Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Τουρκμενιστάν. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ (γιος του νυν προέδρου Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ), ο οποίος προτάθηκε από το Τουρκμενικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Την ψηφοφορία παρακολούθησαν 2.726 εγχώριοι παρατηρητές καθώς και ξένοι παρατηρητές από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και ορισμένες γειτονικές χώρες.

Η τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου του Τουρκμενιστάν θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι Ογκουζκχάν στις 19 Μαρτίου.

Πηγή: Interfax

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Συγκέντρωση σωματείων για τη Fieratex στη Θεσσαλονίκη: Μιλάμε για την επιβίωσή μας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα