ΑΘΗΝΑ
05:51
|
20.09.2024
Για ειρηνικό διάλογο με Ε.Ε. και ΗΠΑ έκανε λόγο η Βενεζουέλα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη συμμαχία της με τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραμένει «δεσμευμένος σύμμαχος» της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Φέλιξ Πλασένσια σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Είμαστε οι αφοσιωμένοι σύμμαχοι της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο διπλωμάτης στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο Φέλιξ Πλασένσια είπε στον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell το Σάββατο, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

«Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αττάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών Φέλιξ Πλασένσια επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Βενεζουέλας να συμμετάσχει σε ειρηνικό διάλογο με τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια», αναφέρει η δήλωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση διεξήχθη σε «ευχάριστο και εγκάρδιο κλίμα».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η Plasencia μετέφερε «το αίτημα της Βενεζουέλας να άρει τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού από τη χώρα».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu νωρίτερα το Σάββατο, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Βενεζουέλας είπε, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα του πετρελαίου, υπό τον όρο ότι η κυριαρχία της Βενεζουέλας γίνεται δεόντως σεβαστή.

Ελπίζω να σέβονται την κυριαρχία και τη νομιμότητα της κυβέρνησής μου. Ο Πρόεδρος [Νικόλας] Μαδούρο είναι ο μόνος νόμιμος αρχηγός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Μπορούμε να επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στον τομέα του εμπορίου πετρελαίου αν τους πείσουμε να το σεβαστούν“, είπε στο περιθώριο διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια.

Ο Φέλιξ Πλασένσια είπε, ότι το Καράκας δεν ανάγκασε ποτέ τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δεν τους ζητήσαμε ποτέ να φύγουν από τη χώρα, ήταν δική τους απόφαση. Δυστυχώς, έλαβαν μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά της Βενεζουέλας. Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα ακυρωθούν και θα σεβαστούμε ο ένας τον άλλο“, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Βενεζουέλα εξάγει σήμερα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα. Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση αναμένει να διπλασιάσει αυτό το ποσοστό, μαζί με «αξιόπιστους εταίρους από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν».

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα