ΑΘΗΝΑ
08:31
|
05.07.2024
Πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου η νίκη του Ιστορικού Συμφώνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια Κολομβία, ως τώρα «άπαρτο κάστρο» της λατινοαμερικάνικης ολιγαρχίας και διαρκή κυματοθραύστης κάθε ριζοσπαστικής αλλαγής, η συμμαχία της Aριστεράς σημείωσε ιστορική επιτυχία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, έπειτα από την καταμέτρηση του 93% και πλέον των ψηφοδελτίων.

Η «Ιστορική Συμφωνία» (Pacto Histórico), η κυριότερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης στην οποία συμμετέχουν και πρώην αντάρτες των FARC, καταλαμβάνει 17 έδρες από τις 102 της Γερουσίας, αναδεικνύεται δηλαδή μεγαλύτερο κόμμα στο σώμα, με το 14,52% των ψήφων, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παραδοσιακές παρατάξεις, συντηρητικές και φιλελεύθερες.

Στη Βουλή, η συμμαχία της Aριστεράς, της οποίας ηγείται ο Γουστάβο Πέτρο, οδεύει να καταλάβει 25 από τις 165 έδρες, στη δεύτερη θέση πίσω από το Φιλελεύθερο Κόμμα (32), όμως στήθος με στήθος με τους συντηρητικούς και με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Το «Δημοκρατικό Κέντρο», το δεξιό κόμμα του νυν προέδρου Ιβάν Ντούκε, οδεύει να υποστεί βαριά ήττα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση σε αυτή την αναμέτρηση και την τέταρτη στη Βουλή.

«Η Ιστορική Συμφωνία εξασφάλισε τα καλύτερα αποτελέσματα του προοδευτικού χώρου στην ιστορία της Κολομβίας», συνόψισε με ικανοποίηση ο ηγέτης της, ο οποίος αναδείχθηκε επίσης θριαμβευτής στη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία, με ποσοστό 80,48% και θα είναι, όπως αναμενόταν, υποψήφιος της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαΐου.

Μετά από αυτή την «τεράστια νίκη», ο αριστερός υποψήφιος επεσήμανε ότι «από αύριο ξεκινά ο πρώτος προεδρικός γύρος. Θα υπερασπιστούμε ένα κοινό πρόγραμμα για να μετατρέψουμε την Κολομβία σε δύναμη ζωής με μια οικονομία που θα έχει στο επίκεντρό της τη ζωή».

«Παρουσιάζουμε σε ολόκληρη την κολομβιανή κοινωνία τη δυνατότητα να αλλάξει η χώρα. Δεν θέλουμε να εμφανιστεί ένας νέος Ντούκε, θέλουμε αλλαγή και  μετασχηματισμό. Ήρθε η ώρα για την Κολομβία», είπε, μιλώντας για τη νίκη του Γκάμπριελ Μπόριτς στη Χιλή.

«Το να αγαπάς τους ανθρώπους σήμερα σημαίνει οικοδόμηση ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε κατά την ομιλία του και κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας» να ενταχθούν στο «Ιστορικό Σύμφωνο», για να γίνει  «ένα βήμα προς τη διαμόρφωση ενός μεγάλου δημοκρατικού ευρύτερου μετώπου»

Με πληροφορίες από Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίαμβος των Εργατικών στη Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ

Η Σιλιάνοφσκα πετάει το γάντι στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μπιτ Παζάρ: Λουκέτο στη μνήμη

Εκλογές στη Βρετανία: Στο 67% η συμμετοχή-Προς ιστορική νίκη οδεύουν οι Εργατικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα