ΑΘΗΝΑ
13:34
|
22.09.2024
Η Ρωσία απέρριψε την πρόσκληση της Νορβηγίας να στείλει παρατηρητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν 30.000 στρατιώτες από πολλά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στη Νορβηγία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το «Cold Response 2022», που σχεδιάστηκε πολύ πριν από την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, στοχεύει να εξετάσει πώς η Νορβηγία θα διαχειριζόταν τις συμμαχικές ενισχύσεις στο έδαφός της, σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ που απαιτεί από τα κράτη-μέλη να βοηθήσουν άλλο κράτος-μέλος που βρίσκεται υπό επίθεση.

«Είναι μια αμυντική άσκηση», δήλωσε ο στρατηγός Ίνγκβε Όντλο, υπεύθυνος για το «Cold Response”, σήμερα, Δευτέρα. «Δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση με επιθετικό σκοπό», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι TV2.

Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Οι ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε τεράστιες περιοχές της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Κύκλου.

Ωστόσο, θα παραμείνουν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Νορβηγίας με τη Ρωσία. Η Ρωσία απέρριψε την πρόσκληση της Νορβηγίας να στείλει παρατηρητές.

«Οποιαδήποτε δημιουργία στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε η ρωσική πρεσβεία στη Νορβηγία στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία «έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει (την άσκηση) με απόλυτα νόμιμο τρόπο», δήλωσε ο Όντλο. «Ελπίζω πραγματικά να σεβαστούν τις υπάρχουσες συμφωνίες», πρόσθεσε.

Όπως και κατά τις παρελθούσες διεκπεραιώσεις της άσκησης, η γειτονική Σουηδία και η Φινλανδία, που είναι στρατιωτικά αδέσμευτες αλλά όλο και πιο στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχουν επίσης στην «Cold Response».

Η εισβολή της Ρωσίας έχει ανανεώσει τη συζήτηση στις δύο σκανδιναβικές χώρες σχετικά με την πιθανή ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η άσκηση ξεκίνησε σήμερα με ναυτικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη στην ξηρά μέρους της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓH: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 51 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο Ιράν (upd)

Δύο σεισμικές δονήσεις στην Χαλκιδική

Γερμανία: Το AfD βρίσκεται σε τροχιά για άλλη μια νίκη στις πολιτειακές εκλογές

Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία – 2 νεκροί, 2 διασωθέντες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα