ΑΘΗΝΑ
12:16
|
01.05.2024
Αυστραλία και Ολλανδία θα κινήσουν νομικές διαδικασίες κατά της Ρωσίας μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17 το 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία και η Ολλανδία θα κινήσουν νομικές διαδικασίες κατά της Ρωσίας μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 298 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 38 Αυστραλών.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα, 14/3) η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, και η γενική εισαγγελέας, Μικαέλια Κας, ενημερώνοντας ότι η Αυστραλία θα αναλάβει από κοινού δράση με την Ολλανδία σύμφωνα με το Άρθρο 84 της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία και θα ισχυριστεί ότι η Ρωσία παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγου που διέπει το αεροπορικό δίκαιο, ζητώντας από τη Μόσχα αποζημιώσεις για τις οικογένειες των πληγέντων.

«Υποστηρίζουμε από τον Μάιο του 2018 ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι υπεύθυνη βάσει του διεθνούς δικαίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17», δήλωσε η Πέιν σε τηλεοπτική δήλωσή της.

Η Αυστραλία και η Ολλανδία αναμένεται να βασιστούν στις «συντριπτικές» κατά την πλευρά τους αποδείξεις ότι η πτήση καταρρίφθηκε από ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος Buk-TELAR, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία σε γεωργικό χωράφι στην ανατολική Ουκρανία το πρωί της 17ης Ιουλίου 2014, μια περίοδο που μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της χώρας βρισκόταν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών.

Υπενθυμίζεται ότι το μυστήριο της κατάρριψης της πτήσης εξελίχθηκε από την πρώτη στιγμή σε προπαγανδιστικό όπλο στον ακήρυχτο ψυχρό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η οποία σε «αντίποινα» είχε ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015, μπλοκάροντας πρόταση ψηφίσματος για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για τη συντριβή.

Πηγές: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα