ΑΘΗΝΑ
21:24
|
26.04.2024
Στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων θα βρεθούν βιομηχανικά κέντρα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων για την παραγωγή ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκές χώρες η αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών Intel.

Silicon Saxony to play key role in Europe's bid for producing cutting-edge  chips – EURACTIV.com

Στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων θα βρεθούν βιομηχανικά κέντρα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να εξασφαλιστεί το προβάδισμα του αμερικανικού κολοσσού ημιαγωγών στην διεθνή παραγωγή απέναντι στον ανταγωνισμό από την Κίνα.

Μόνον στη Γερμανία ο αμερικανικός κολοσσός σχεδιάζει να επενδύσει 17 δις. δολάρια για τη δημιουργία ενός τεράστιου εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών στο Μαγκντεμπούργο της Γερμανίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία 7000 θέσεων εργασίας στον κλάδο κατασκευής και άλλες 3.000 θέσεις εργασίας για μηχανικούς υπολογιστών και ημιαγωγών σε μακροπρόθεσμο πλάνο. Η αμερικανική εταιρία σχεδιάζει να στήσει το «ευρωπαϊκό στρατηγείο» της καθώς και ένα κέντρο ερευνών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Γαλλία.

Intel acquista l'italiana Yogitech. E punta su IoT e automotive - Startmag

Ρεπορτάζ της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico επικαλούμενο δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Intel , Πατ Γκελσίνγκερ, αναφέρει πως οι «επενδύσεις – ορόσημο» θα συμβάλλουν στην «αποκατάσταση» της Ευρώπης στον τομέα παραγωγής ημιαγωγών. Ο ίδιος που την 1η Μάρτη ήταν παρών στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση του έθνους στο κογκρέσο, εκτίμησε ότι ο «κόσμος έχει μία ακόρεστη ζήτηση για ημιαγωγούς». Πρόσθεσε δε πως οι ελλείψεις που παρατηρούνται παγκοσμίως και δη σε βιομηχανίες δυτικών χωρών (όπως η ηλεκτροκίνηση) θυμίζουν «τους κινδύνους της εξάρτησης από έναν περιορισμένο αριθμό τόπων παραγωγής ευρείας κλίμακας».

Τσιπ: Παγκόσμια έλλειψη και ανατιμήσεις

Η ανακοίνωση της ΙΝΤEL για επενδύσεις σε χώρες της ΕΕ έρχεται λίγες βδομάδες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  τον περασμένο Φλεβάρη για αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στην ΕΕ ως το 2030. Η κίνηση της ΙΝΤEL δίνει ώθηση στα σχέδια της ΕΕ για μία σχετική απεξάρτηση από την παραγωγή ημιαγωγών αμερικανικών και ασιατικών εταιριών που γίνεται σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα και ελλείψεις ή αύξηση κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ένα μεγάλο τμήμα του χώρου  της παραγωγής ημιαγωγών διεθνώς ελέγχουν οι πολυεθνικές TSMC, Intel και Samsung.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα