ΑΘΗΝΑ
16:34
|
02.05.2024
Το τριήμερο συνέδριο, που ολοκληρώνεται μεθαύριο, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δεκάδων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, πολιτικών και ειδικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σχέση της επιστήμης με την πολιτική αποτελεί το κεντρικό θέμα του διαδικτυακού συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυσή του.

Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή περίπου 70 διακεκριμένων ομιλητών και ομιλητριών (ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς, εκπροσώπους ερευνητικών φορέων κ.α.)  με στόχο τη χαρτογράφηση των πολλαπλών πεδίων στα οποία συναντώνται και αλληλοεπιδρούν η επιστήμη και η πολιτική και οι θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της «συνάντησής» τους.

Επιστημονικά υπεύθυνοι του συνεδρίου είναι η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και ο Γεράσιμος Κουζέλης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ, ενώ την οργανωτική επιτροπή συμπληρώνουν εκ μέρους του ΙΝΠ οι ερευνήτριες/ές : Μαρία Χαϊδοπούλου-Βρυχέα, συντονίστρια της θεματικής Τεχνολογία & Γνώση, Βαγγία Λυσικάτου, συντονίστρια της θεματικής Περιβάλλον-Κλιματική Κρίση-Οικολογία, Ελένη Γκρίνγουδ, συντονίστρια της θεματικής Οικονομία-Παραγωγή-Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανδρέας Μαράτος, συντονιστής της θεματικής Ευρώπη & Κόσμος.

Αύριο το πρόγραμμα του διαδικτυακού συνεδρίου ξεκινά στις 10.30 ως τις 12.30 με θέμα την Δημόσια Πολιτική για την Επιστήμη και την Έρευνα- Οι δημόσιες δομές και φορείς στο οικοσύστημα της παραγωγής επιστημονικής γνώσης για τη χάραξη πολιτικής.

Μετά από ένα ημίωρο διάλειμμα, το πρόγραμμα προβλέπει από τις 13.00 ως τις 15.00 συζήτηση με θέμα «Κοινοβούλιο, Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτικά Κόμματα και επιστημονική έρευνα».

Στις 16.25 ως τις 16.30 προβάλλεται σύντομο βίντεο με θέμα τα 25 χρόνια δράσης του ιδρύματος Ν.Πουλαντζάς.

Στις 16.30 ως τις 18.30 ακολουθεί συζήτηση με θέμα: «Διασύνδεση επιστήμης και πολιτικής στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο—Τα πολιτικά ινστιτούτα ως «ενδιάμεσος» χώρος και ως εργαστήριο παραγωγής προοδευτικής σκέψης στον 21ο αιώνα».

Στις 19.00 ως τις 21.00 ακολουθεί εκδήλωση για τα «Περιβαλλοντικά δεδομένα και την Πολιτική: από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής μέχρι την «πράσινη ταξινόμηση».

Το συνέδριο ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής, 18 Μαρτίου με συζήτηση για την Επιστήμη και την Πολιτική και τα Μαθήματα της Πανδημίας αλλά και με έναν πρώτο απολογισμό με τα συμπεράσματα του τριήμερου συνεδρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα