ΑΘΗΝΑ
03:20
|
05.05.2024
Η ανάγκη για εξασφάλιση περισσότερου πετρελαίου έκανε τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει ταξίδι αστραπή σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση Στρατηγικού Εταιρικού Συμβουλίου Ηνωμένου Βασιλείου- Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν το απόγευμα στο Ριάντ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτό ήταν και το μόνο βασικό και απτό αποτέλεσμα του ταξιδιού-αστραπή πυ πραγματοποίησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δύο χώρες του Κόλπου.

Ο Τζόνσον που έφθασε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μετά από μία ολιγόωρη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ελάχιστες μέρες μετά την ομαδική εκτέλεση δεκάδων ανθρώπων από τις σαουδαραβικές αρχές, είχε συνομιλίες με Σαουδάραβες αξιωματούχους με επίκεντρο την εξασφάλιση του επαρκούς ανεφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απόφαση της κυβέρνησής του να σταματήσει ως το τέλος του 2022 τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Boris Johnson meets Saudi crown prince in Riyadh to lobby for more oil |  Middle East Eye

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν και ποια απάντηση πήρε από τη Σαουδική Αραβία στο αίτημα για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής ώστε να πέσουν οι τιμές, δεδομένου πως το σαουδαραβικό βασίλειο συμμετέχει μαζί με τη Ρωσία στον οργανισμό πετρελαιοπαραγωγών χωρών  OPEC+  και έχουν αποφασίσει ως τώρα τη σταθερή παραγωγή πετρελαίου. Επιπλέον αξίζει να επισημανθεί πως από τις 24 Φλεβάρη, που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι χώρες του Κόλπου (όλες ανεξαιρέτως) τηρούν σιγή ιχθύος αποφεύγοντας να επικρίνουν τη Ρωσία που είναι στενός εταίρος τους και σε ενεργειακά ζητήματα αλλά και σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών και πυρηνικής ενεργειακής τεχνογνωσίας…

OPEC+: Κανένα πρόβλημα μεταξύ των μελών μετά την επίθεση της Ρωσίας στην...

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες του Μπόρις Τζόνσον

Σύμφωνα πάντως με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, οι Τζόνσον και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν εκτός από τα ενεργειακά, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Για να μην ανακοινωθεί κάτι επισήμως, μάλλον δεν επήλθε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία πάνω στο βρετανικό αίτημα για αύξηση της σαουδαραβικής πετρελαϊκής παραγωγής. Από την άλλη δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς την υποκριτική στάση και την επιλεκτική ευαισθησία του Βρετανού πρωθυπουργού για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς δεν βρήκε να πει το παραμικρό σε βάρος μίας χώρας με αυταρχικό μοναρχικό καθεστώς όπως η Σαουδική Αραβία που έχει εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο από το 2015 σε βάρος της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, την Υεμένη, και μόλις προχτές εκτέλεσε μέσα σε ένα 24ωρο 81 άτομα με συνοπτικές διαδικασίες…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα