ΑΘΗΝΑ
02:31
|
25.04.2024
Το σχέδιο του αγωγού East Med επανήλθε στο προσκήνιο στο διήμερο Τρίτο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τελικά το σχέδιο του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου (όπως αυτά της Κύπρου και του Ισραήλ) δεν έχει ξεγραφτεί με το περιβόητο non paper που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Ιανουαρίου 2022 το State Department. Επανέρχεται στο προσκήνιο στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία όπως φάνηκε και από τις εργασίες του Τρίτου Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου.

Στην στρατηγική σημασία του φυσικού αερίου ως «εγγυητή» της μετάβασης στις ΑΠΕ και τη λεγόμενη «Πράσινη Οικονομία» και της ανάγκης να διασφαλιστεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια τροφοδοσίας υπό συνθήκες πόλεμου και υψηλών ενεργειακών τιμών αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την διήμερη επίσκεψή της στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Τρίτου Φόρουμ των Δελφών (Delphi Forum) της Ουάσιγκτον.

« Ο αγωγός EastMed θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκμηδενίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Ελλάδα ήδη πρωταγωνιστεί σε περιφερειακό επίπεδο στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου μέσα από την προώθηση έργων, που μειώνουν και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την μεγάλη εξάρτηση της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπως ο ΤΑΡ και η προοπτική επέκτασης της δυναμικότητάς του, ο IGB, o αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός East Med που φαίνεται πως ξαναμπαίνει στο προσκήνιο υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί  η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις στο Τρίτο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον (14 και 15 Μαρτίου) έγιναν από τον Αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας για διεθνείς υποθέσεις, Άντριου Λάιτ  και o πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ειδικότερα, ο Άντριου Λάιτ, τόνισε με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία ότι «θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά». Εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τόσο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια όσο και για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν έχουμε μόνο την πράσινη μετάβαση, αλλά και την μετάβαση μακριά από τη Ρωσία» τόνισε.

2020 Distinguished Lecture: Andrew Light, "Creating, Preserving, and  Reengaging the Paris Agreement" - YouTube

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εκτίμησε ότι ορισμένες διευθετήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πολιτικής της απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σχολιαστής του Fox News είναι πλέον ο Μάικ Πομπέο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα