ΑΘΗΝΑ
07:19
|
25.09.2024
Το σχέδιο της αποστολής με την κωδική ονομασία  ExoMars μένει στα χαρτιά και μπαίνει στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι χρόνια, εκτός ευχάριστου απροόπτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβάλλεται για τουλάχιστον έξι χρόνια η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) για την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη Άρη μετά την διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, Roscosmos.

Η αποστολή με την κωδική ονομασία  ExoMars κόστους 1,68 δις. ευρώ παγώνει καθώς σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί αφενός με την χρήση ρωσικού πυραύλου Proton και αφετέρου με ρωσικό μηχανισμό προσγείωσης ώστε να αναλάβει την έρευνα για ζωή στον πλανήτη Άρη το ρομποτικό όχημα Rosalind Franklin.

Τα σχέδια αυτά τώρα μπαίνουν στο «ψυγείο» καθώς η επόμενη επικρατέστερη ημερομηνία εκτόξευσης θεωρείται το 2028 καθώς τότε ο Άρης και η Γη θα βρίσκονται στην πιο κοντινή ευθυγράμμιση μεταξύ τους.

Η διατάραξη της συνεργασίας ανάμεσα στην Roscosmos και την ESA φρενάρει και άλλα σχέδια συνεργασίας, μεταξύ των οποίων είναι η εκτόξευση δύο δορυφόρων Galileo εντός του 2022, η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκόπιου Ευκλείδης και του δορυφόρου παρατήρησης της κλιματικής αλλαγής EarthCare το 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα