ΑΘΗΝΑ
09:08
|
20.04.2024
Η μοναδική πηγή ανησυχίας Αμερικανών, Γερμανών και άλλων Δυτικών είναι να μην δοθεί η διαχείριση του λιμανιού σε εταιρία του Ιβάν Σαββίδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και των έντονων ανταγωνισμών Δύσης-Ρωσίας ασχολείται εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Το ρεπορτάζ εννοείται ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση ξεπουλήματος της περιουσίας του ελληνικού λαού. Αυτό το θεωρεί δεδομένο και αδιάφορο. Απηχεί ωστόσο τις έντονες ανησυχίες αξιωματούχων σε ΗΠΑ και Γερμανία για την περίπτωση που αναδειχθεί πλειοδότης η εταιρία  Belterra Investments Ltd.του γνωστού επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.  Γιατί ανησυχεί η γερμανική εφημερίδα; Επειδή η εταιρία ανήκει «στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ρώσου ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη» αξίας 1,6 δις. δολαρίων που «λέγεται πως έχει καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το δημοσίευμα αφήνει δε, έστω και αδρά, την υπόνοια ότι ο Σαββίδης θα μπορούσε (εάν σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-Γερμανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων) να μπει στη μαύρη λίστα των δυτικών κυρώσεων. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ο Σαββίδης που έχει και ελληνικό διαβατήριο, δεν βρίσκεται ακόμη σε καμία λίστα κυρώσεων. Ωστόσο το θέμα είναι πολιτικά εκρηκτικό».

Δεν παραλείπει βεβαίως να θυμίσει ότι και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Πειραιάς, τελεί υπό τον έλεγχο της κινέζικης Cosco η οποία ανέλαβε το 2016 το πλειοψηφικό μερίδιο του ΟΛΠ.

Η COSCO μεγαλώνει το λιμάνι του Πειραιά | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολούθως επισημαίνει τα «μεγάλα σχέδια» των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον κομβικό ρόλο του Αμερικανού (απερχόμενου) πρέσβη Τζέφρι Πάιατ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας δεν έχει επισκεφθεί τόσο συχνά όσο την Αλεξανδρούπολη».

Τζέφρι Πάιατ για Αλεξανδρούπολη: Είναι στρατηγική,πρέπει να μείνει

Θυμίζει επίσης ότι μόλις πριν τρεις μήνες, οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Αλεξανδρούπολη περίπου 150 στρατιωτικά ελικόπτερα, εκατοντάδες άρματα μάχης και σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve. Και ότι έπεται και συνέχεια τους επόμενους μήνες…

Το ίδιο δημοσίευμα τέλος αναδεικνύει και τον οικονομικό στρατηγικό χαρακτήρα της Αλεξανδρούπολης για την λεγόμενη «ενεργειακή διαφοροποίηση» της Ευρώπης θυμίζοντας την ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία που κατασκευάζει δύο τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα