ΑΘΗΝΑ
09:37
|
23.04.2024
Αύξηση των αμυντικών δαπανών, των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και των μεταρρυθμίσεων με στόχο μεταξύ άλλων και μία πολιτική ευρωπαϊκής ασφάλειας πρότεινε απόψε ο Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ανάγκη μιας πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αναφέρθηκε απόψε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζοντας το κεντρικό προεκλογικό του πρόγραμμα ενόψει των επικείμενων γαλλικών προεδρικών εκλογών με βασικό σλόγκαν τη φράση «Μαζί σας».

Χαρακτήρισε την σύρραξη στην Ουκρανία «ηλεκτροσόκ για το ΝΑΤΟ» σημειώνοντας, απαντώντας ακολούθως σε σχετική ερώτηση, πως είχε δίκαιο όταν το 2019 αποκαλούσε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «εγκεφαλικά νεκρό» επειδή η Τουρκία απειλούσε «ένα άλλο κράτος μέλος» (σε έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Ελλάδα). Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως ουδέποτε εκτίμησε πως έπρεπε η Γαλλία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Κατά τα λοιπά, ο 44χρονος Γάλλος πρόεδρος στην προεκλογική του πλατφόρμα έκανε αναφορές στην ανάγκη ενεργειακής ανεξαρτησίας της Γαλλίας, δεν έκρυψε τα σχέδια για περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη και υποσχέθηκε και άλλες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο περίπου 40 βασικών μέτρων, αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 50 δις. ευρώ ετησίως ως το 2025, διπλασιασμό των εφέδρων και προσεκτική μελέτη για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Γαλλίας παρουσίασε το σχέδιό του για την αύξηση της ανέγερσης πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Προβλέπουν μεγάλη αποχή

Νωρίτερα απόψε δημοσκόπηση της Odoxa Backbone-Consulting που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας LE FIGARO καταγράφει ότι το 65% των Γάλλων αναμένει μια άνευ προηγουμένου αποχή – ένα σταθερό ποσοστό σε σύγκριση με την έρευνα τον περασμένο Ιανουάριο.

Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους, ή το 24,4%, ενδέχεται να μην ψηφίσει στις 10 Απριλίου. Η τάση αυτή εξηγείται κυρίως από τη δυσαρέσκεια που συνδέεται με την πολιτική προσφορά (για το 34% των Γάλλων) και την αίσθηση ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα (40%), καθώς ο Μακρόν προηγείται πολύ από τους αντιπάλους του στις δημοσκοπήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού LE POINT με τίτλο “Μπορούν ακόμα να αναστατώσουν τις εκλογές”, επισημαίνει ότι οι Γάλλοι που θα απέχουν από τις εκλογές ενδέχεται να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μεταξύ των Λεπέν, Μελανσόν και Ζεμούρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα