Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, ενώ σχεδόν 6,5 εκατομμύρια πολιτών θεωρείται πως έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους αλλά παραμένουν εντός των συνόρων της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο ο ΟΗΕ και επικαλείται δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα επειδή φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις καταστροφικές ενέργειες αδιακρίτως», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι (Filippo Grandi) συμπληρώνοντας πως η «βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τον φόβο. Μόνο η λήξη του πολέμου μπορεί να το κάνει».
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δήλωσε επίσης ότι 162.000 υπήκοοι τρίτων χωρών είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία είχε αρχικά εκτιμήσει ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Πριν από τη σύγκρουση, η Ουκρανία είχε πληθυσμό 37 εκατομμυρίων κατοίκων στις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, εξαιρουμένων της προσαρτημένης στη Ρωσία Κριμαίας και των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στα ανατολικά.
Ακολουθεί μια κατανομή των περιοχών στις οποίες κατευθύνθηκαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του AFP:
Πολωνία
Έξι στους 10 Ουκρανούς πρόσφυγες (ή 2.010.693 άτομα) έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής τα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εισέρχονται επίσης στην Ουκρανία από την Πολωνία, κυρίως όσοι επιστρέφουν για να πολεμήσουν, αλλά και άλλοι που προσπαθούν να φροντίσουν ηλικιωμένους συγγενείς ή να φέρουν τις οικογένειές τους στην Πολωνία.
«Εκτιμούμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει μετακινηθεί προς άλλες χώρες» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία, σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς που φτάνουν από την Ουκρανία στη γειτονική Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ταξιδεύουν στη συνέχεια σε άλλα κράτη της ευρωπαϊκής ζώνης.
Ρουμανία
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν πλέον μεταβεί στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που είχαν περάσει από τη Μολδαβία για να φτάσουν στο κράτος μέλος της ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα πιστεύεται ότι έχει περάσει σε άλλες χώρες πιο μέσα στην Ευρώπη.
Μολδαβία
Πολλοί Ουκρανοί που διαφεύγουν από τις μάχες διέρχονται από τη Μολδαβία, ένα μικρό κράτος 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και ένα από τα φτωχότερα της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί το πλησιέστερο σύνορο στη μεγάλη πόλη-λιμάνι της Οδησσού.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι 359.056 Ουκρανοί είχαν περάσει στη Μολδαβία, με κατεύθυνση προς τα δυτικά, προς τη Ρουμανία και άλλες χώρες πέρα από αυτήν.
Ουγγαρία
Η Ουγγαρία διαθέτει πέντε συνοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και αρκετές μεθοριακές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ζάχονι, όπου οι τοπικές αρχές έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Ουγγαρία ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 299.273.
Σλοβακία
Συνολικά 240.009 Ουκρανοί έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας με κατεύθυνση προς τη Σλοβακία.
Ρωσία
Περίπου 184.563 πρόσφυγες αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία.
Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι 50.000 άνθρωποι πέρασαν στη Ρωσία από τις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου.
Λευκορωσία
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, 2.548 πρόσφυγες έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Λευκορωσία.
*Κεντρική φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος στην Καρκοβία