ΑΘΗΝΑ
04:53
|
04.05.2024
Το δορυφορικό σύστημα Starlink του Ίλον Μασκ δίνει στις ουκρανικές δυνάμεις το προβάδισμα να κερδίσουν τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δορυφορικό σύστημα Starlink του Ίλον Μασκ δίνει στις ουκρανικές δυνάμεις το προβάδισμα να κερδίσουν τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς το έθνος αντεπιτίθεται με τεχνολογία για να εντοπίσει τους Ρώσους εισβολείς.

Το Aerorozvidka (Αεραπορική Αναγνώριση) χρησιμοποιείται για να επιτεθεί σε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να στοχεύσει τον στρατό των αρμάτων μάχης του Βλαντιμίρ Πούτιν και να εντοπίσει τις θέσεις τους στη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την The Telegraph.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στο πεδίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόσφατα διαθέσιμο Starlink για να παραμείνουν συνδεδεμένα και να παρέχουν πληροφορίες, καθώς οι διακοπές του διαδικτύου και του ρεύματος μαστίζουν την Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα «πιθανώς» στοχεύει την υποδομή επικοινωνιών της Ουκρανίας.

Με την τεχνολογία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να κατευθυνθούν για να ρίξουν αντιαρματικά πυρομαχικά για να βοηθήσουν στην αποτροπή της ρωσικής επίθεσης.

Οι Ουκρανοί επιστρατεύουν επίσης τη βοήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων PD-1 εξοπλισμένα με αισθητήρες υπερύθρων. Με άνοιγμα φτερών 10 πόδια, τα οχήματα χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ζωτικών πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Η ουκρανική μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιεί ένα σύστημα «Delta», το οποίο έχει τελειοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια δυτικών συμβούλων.

Μπορεί να προσπελαστεί από βασικούς φορητούς υπολογιστές και έχει εγκατεστημένο λογισμικό «συνειδητοποίησης κατάστασης» που δημιουργεί έναν διαδραστικό χάρτη χρησιμοποιώντας εικόνες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους, ανθρώπινη νοημοσύνη και αισθητήρες για τη δημιουργία μιας φυσικής εικόνας που θα βοηθήσει στην παρακολούθηση του εχθρού.

Το σύστημα, το οποίο λέγεται ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, πιστεύεται ότι δοκιμάστηκε στη στρατιωτική άσκηση Sea Breeze που πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα το 2021, στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και άλλες 30 χώρες.

Οι Ουκρανοί έχουν τελειοποιήσει το σύστημα με τη βοήθεια δυτικών χωρών, οι οποίες παρείχαν ραδιοεπικοινωνίες ανώτερες από την τεχνολογία της σοβιετικής εποχής. Οι ΗΠΑ λέγεται επίσης ότι έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια στο σύστημα για να προστατεύσουν από το ρωσικό hacking.

Υπάρχουν φόβοι ότι το σύστημα θα μπορούσε να επηρεαστεί από διακοπή του διαδικτύου καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος και προβλήματα συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο.

Λίγο μετά την εισβολή, ο Μικαΐλο Φεντόροφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, έστειλε ένα tweet στον κ. Μασκ, ζητώντας να του δοθεί πρόσβαση στους σταθμούς Starlink.

Ο κ. Μασκ απάντησε αργότερα: «Η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία. Περισσότερα τερματικά καθ’ οδόν.’

Μέσα σε λίγες μέρες, φορτηγά έφτασαν στην Ουκρανία μεταφέροντας τερματικά Starlink, καθώς και αντάπτορες που παρέχουν τροφοδοσία μέσω αναπτήρων τσιγάρων στα αυτοκίνητα ή πακέτα μπαταριών και μια λειτουργία περιαγωγής για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι ενώ ταξιδεύουν με ασφάλεια.

Την περασμένη εβδομάδα, το Starlink έγινε η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στην Ουκρανία, με περισσότερα από 100.000 άτομα να χρησιμοποιούν τη σύνδεση.

Το Starlink χρησιμοποιεί χιλιάδες μικρούς δορυφόρους περίπου 340 μίλια πάνω από την επιφάνεια της γης.

Οι σταθμοί βάσης στη γη στέλνουν ραδιοκύματα στους δορυφόρους, τα οποία εκπέμπουν σε ένα τερματικό δορυφορικών πιάτων πίσω στον πλανήτη.

Ο στόχος του συστήματος είναι να φέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε αγροτικές περιοχές και μέρη του κόσμου με κακή σύνδεση. Έχει επιτρέψει στις συνδέσεις διαδικτύου να ταξιδεύουν γρήγορα, με μεγαλύτερη ταχύτητα που παρέχεται λόγω του ταξιδιού στο διάστημα.

Η χαμηλότερη τροχιά του Starlink επιτρέπει επίσης στα σήματα να ταξιδεύουν ακόμη πιο γρήγορα.

Πάνω από 2.000 δορυφόροι έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στο διάστημα και υπάρχουν σχέδια για εκτόξευση περίπου 12.000 συνολικά.

Η χρησιμότητα του συστήματος έχει πλέον φτάσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τους ουκρανικούς στρατούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών της «Aerorozvidka» να μπορούν να το χρησιμοποιούν για να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τις βάσεις τους στέλνοντας σήματα από τερματικά Starlink και χρησιμοποιώντας επίγειους σταθμούς σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

Η μονάδα Aerorozvidka δημιουργήθηκε από μια ομάδα λάτρεις των πολιτικών μοντέλων αεροπλάνων και από αυτούς με προϋπηρεσία στη μηχανική το 2014 μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Η ομάδα βοήθησε στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αισθητήρων για τον στρατό για την παρακολούθηση των συνόρων και βοήθησε στην προσαρμογή των εμπορικά διαθέσιμων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συλλογή πληροφοριών και ακόμη και τη ρίψη αυτοσχέδιων εκρηκτικών.

Τελικά, το σύστημα ενσωματώθηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αποδεικνύεται τόσο αποτελεσματικό που οι ΗΠΑ αισθάνονται περιττό να προμηθεύουν τους Ουκρανούς με αεροσκάφη και επέλεξαν να στείλουν Switchblades – γνωστά ως drones καμικάζι – που αρχικά σχεδιάστηκαν για ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν ένα τανκ.

Ο στρατηγός Τζέιμς Ντίκινσον, διοικητής της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας: «Αυτό που βλέπουμε με τον Ίλον Μασκ και τις δυνατότητες του Starlink μας δείχνει πραγματικά τι μπορεί να προσφέρει ένας μεγααστερισμός ή μια πολλαπλασιασμένη αρχιτεκτονική από άποψη πλεονασμού και ικανότητας.’

Όμως οι Ρώσοι αντέδρασαν με οργή στην υποστήριξη της Starlink προς την Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, γενικός διευθυντής της Roscosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, δήλωσε: «Αυτή είναι η Δύση που δεν πρέπει ποτέ να εμπιστευόμαστε.

«Όταν η Ρωσία εφαρμόζει τα υψηλότερα εθνικά της συμφέροντα στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Ίλον Μασκ εμφανίζεται με το Starlink του, το οποίο προηγουμένως είχε δηλωθεί ως καθαρά πολιτικό. «Προειδοποίησα για αυτό, αλλά οι «μοσχόφιλοι» μας είπαν ότι είναι το φως της παγκόσμιας κοσμοναυτικής. Ορίστε, κοίτα, διάλεξε πλευρά».

Πηγή: The Daily Mail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα