ΑΘΗΝΑ
10:38
|
25.04.2024
Την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει συνταγογράφηση μόνο από γιατρούς του δημοσίου για τους ανασφάλιστους ζητούν οι αρμόδιοι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει συνταγογράφηση μόνο από γιατρούς του δημοσίου για τους ανασφάλιστους ζητούν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ) και του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θεανώ Φωτίου ζητούν «να αποσυρθεί η κοινωνικά ανάλγητη διάταξη του νόμου Πλεύρη για τους ανασφάλιστους που αφήνει υγειονομικά ακάλυπτους τους ευάλωτους συμπολίτες μας και τους ανάπηρους χωρίς το επίδομα που είναι το μόνο τους εισόδημα».

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Είχαμε καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως κοινωνικά ανάλγητη διότι υποχρέωσε από 15/3/22 τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να συνταγογραφούν εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα και διαγνώσεις αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας οι οποίες λόγω «κοβιντοποίησης» του ΕΣΥ έχουν αποδιοργανωθεί εντελώς.

Μέσα σε μία εβδομάδα εφαρμογής της διάταξης του νόμου εμφανίστηκαν τεράστια προβλήματα στους ανασφάλιστους για τον εμβολιασμό των παιδιών, στην έξαρση γρίπης και αναπνευστικών νοσημάτων και κυρίως στους ανασφάλιστους ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και ψυχικά ασθενείς.

Η απαράδεκτη αυτή διάκριση σε βάρος των ανασφάλιστων αναπήρων επηρεάζει άμεσα και την έκδοση ή ανανέωση των αναπηρικών τους επιδομάτων που για τους περισσότερους είναι το μόνο τους εισόδημα, αφού δεν μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες διαγνώσεις για να ολοκληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο στην αίτησή τους προς τον ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να οριστεί ηλεκτρονικά το ραντεβού με τα ΚΕΠΑ και να λάβουν την εγκριτική γνωμάτευση για τη λήψη των προνοιακών παροχών αναπηρίας.

Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Ιατρών του ΕΟΠΠΥ με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι: «Από τις πρώτες μέρες, χιλιάδες πολίτες αποκλείονται από την πρόσβασή τους σε πολύτιμες για την υγεία τους θεραπείες και εξετάσεις, καθώς τα ραντεβού στις δημόσιες δομές, απαιτούν πάνω από δύο μήνες αναμονής… Είμαστε σε πανδημία covid και έχουμε έξαρση γρίπης και αναπνευστικών νοσημάτων… πάρα πολύ ανασφάλιστοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντιβιοτικά, αλλά και στα εμβόλια τα παιδιά… Παράλληλα δημιουργείται συνωστισμός στις δημόσιες δομές εν μέσω πανδημίας.

Η διάκριση αυτή αρχίζει μάλιστα να εφαρμόζεται σε μια περίοδο τρομερής ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, την ίδια στιγμή που οι ενισχύσεις προς τους ευάλωτους ανάπηρους στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Να αποσυρθεί η κοινωνικά ανάλγητη διάταξη που αποκλείει τους ανασφάλιστους από τους ιδιώτες γιατρούς και να καταβληθεί διπλό επίδομα αναπηρίας τον Απρίλιο».

ΚΙΝΑΛ : Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των ανασφάλιστων πολιτών

Απ’ την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας Γιώργος Φραγγίδης σημειώνει ότι «είναι ανεπίτρεπτο να μένουν οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς άμεση πρόσβαση σε θεραπεία».

Αναλυτικά:

«Λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή του, το μέτρο για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας και όχι σε ιδιώτες γιατρούς, έχει επιφέρει ήδη πλείστα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ταλαιπωρία εκείνων που αναζητούν έκτακτη ιατρική βοήθεια, όπου απαιτείται παράλληλα συνταγογράφηση φαρμάκων ή εμβολίων, δημιουργεί κύμα αγανάκτησης. Τα ραντεβού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καθυστερούν.

Ο ανασφάλιστος δεν μπορεί ούτε να εφοδιαστεί παραπεμπτικό εξετάσεων, αλλά ούτε να αγοράσει τα φάρμακα χωρίς ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά – ψυχιατρικά φάρμακα). Ως συνέπεια, ανασφάλιστοι ασθενείς που χρειάζονται άμεσα φαρμακευτική αγωγή για νοσήματα, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού -ακόμα και covid19, του ουροποιητικού αλλά και ψυχιατρικά νοσήματα, μένουν χωρίς έγκαιρη θεραπεία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την εξέλιξη της νόσου και την υγεία τους.

Είχαμε επισημάνει εξαρχής, ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου εν μέσω πανδημίας, με το δημόσιο σύστημα υγείας υπερφορτωμένο και τους γιατρούς στα όρια της εξάντλησης, θα οδηγούσε στην ταλαιπωρία των πολιτών και την αντίδραση των γιατρών. Επιπλέον, θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς συλλήβδην. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσφέρει τρόπους ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων.

Είναι ανευθυνότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να νομοθετεί ένα μέτρο χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ομαλή εφαρμογή του. Είναι ανεπίτρεπτο να μένουν οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς άμεση πρόσβαση σε θεραπεία. Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών και η Πολιτεία οφείλει να το εξασφαλίζει σε όλους, χωρίς διακρίσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα