ΑΘΗΝΑ
15:19
|
27.09.2024
Εγκατάσταση που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, επί κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, θα μετατραπεί σε σύγχρονο κόμβο ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παλιά αεροπορική βάση της κομμουνιστικής εποχής στην Αλβανία πρόκειται να μετατραπεί σε τακτικό σταθμό επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ, μέσα στο 2023.

Οι εργασίες στην περιοχή Κουτσόβα, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, προκειμένου η εγκατάσταση που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, επί κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, να μετατραπεί σε σύγχρονο κόμβο επιχειρήσεων, βελτιώνοντας την ικανότητά της να φιλοξενεί μια σειρά από μαχητικά αεροσκάφη σύγχρονης εποχής.

Το ΝΑΤΟ και η Αλβανία έχουν δεσμεύσει κεφάλαια 50 εκατομμύρια ευρώ για το κέντρο, που βρίσκεται 85 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων, προκειμένου να προσαρμόσει τις εγκαταστάσεις, που κάποτε φιλοξενούσαν μαχητικά αεροσκάφη MiG σοβιετικής και κινεζικής κατασκευής, στα πρότυπα της συμμαχίας ανακαινίζοντας τους διαδρόμους, τους τροχοδρόμους και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαιρέτισε την απόφαση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τη βάση ως απόδειξη ότι η Αλβανία, παρά το μικρό της μέγεθος, παρέχει «προστιθέμενη αξία στη συμμαχία».

Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι είχε δηλώσει στα ΜΜΕ: «Η κατασκευή αυτής της βάσης στη χώρα μας αποτελεί σαφές μήνυμα προς όλους τους παράγοντες με κακές προθέσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

«Η αυξανόμενη δυτική παρουσία σε όλη την περιοχή μας δεν θα επιτρέψει τη διείσδυση και την επιρροή αυτών των αντιπάλων, που έχουν ατζέντα και συμφέροντα άλλα από αυτά που πιστεύουμε και μοιραζόμαστε», είπε ο Πελέσι. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, κάτοικοι του χωριού Μοράβα στην περιοχή Κουτσόβα διαμαρτυρήθηκαν τον Δεκέμβριο για το ύψος της αποζημίωσης που πρόσφερε το υπουργείο Άμυνας για τη γη και τα σπίτια τους.

Πηγή: Euronews, Balkaninsight

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλ Μπουρχάν: Ο στρατός του Σουδάν δε θα διαπραγματευτεί πριν αποσυρθούν οι RSF

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

110 χώρες στηρίζουν την ειρηνευτική πρόταση Κίνας-Βραζιλίας για την Ουκρανία

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα