Την δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για έκτακτα καιρικά φαινόμενα πλανητικών διαστάσεων μέσα στην επόμενη πενταετία ώστε να προστατευτούν περισσότεροι άνθρωποι πρότεινε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Το σχέδιο θα έχει κόστος 1,5 δις. δολαρίων και θα επιδιώξει την ενημέρωση του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν προηγμένα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν σε νέα δράση για να εξασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος στη Γη θα προστατεύεται από ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σε πέντε χρόνια» είπε ο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Το σχέδιο δράσης για την δημιουργία αυτού του διεθνούς συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Κάιρο στο πλαίσιο της διεθνούς συνόδου κορυφής για το κλίμα.
Πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα
ΟΔιεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization) και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC),εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί συνεχώς όλο και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τονίζουν πως τα φαινόμενα καύσωνα συμβαίνουν συχνότερα και εντονότερα, ενώ ξεκινούν νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα μέσα στην περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 40ο C τους καλοκαιρινούς μήνες και μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας είναι πλέον πιο συχνές, ενώ προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και περιουσία, στην οικονομία, στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο.
Την ίδια στιγμή, η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει σημαντικά τον κύκλο του νερού, καθώς μια «θερμότερη ατμόσφαιρα» κατακρατά περισσότερη υγρασία. Συνεπώς, η ένταση και η συχνότητα των έντονων βροχοπτώσεων έχει και αυτή αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.