ΑΘΗΝΑ
01:18
|
02.05.2024
Ο ολλανδικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός ING Groep NV θα σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ολλανδικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός ING Groep NV θα σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής των επενδύσεων στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα που δεσμεύεται μέχρι τώρα στους διεθνείς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κίνηση της ολλανδικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξάνει την πίεση στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να λάβουν υπόψη τη σύσταση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για διακοπή των επενδύσεων σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων με στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στο βιώσιμο επίπεδο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Πάντως, ο επικεφαλής Μάικλ Ντε Χαν δήλωσε ότι η ING δεν θα χρηματοδοτήσει έργα που εγκρίθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο θα συνεχίσει να επενδύει σε εταιρείες ενέργειας. Βέβαια, ο ίδιος υποστήριξε ότι η ολλανδική τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη τον περιορισμό -με προοπτική τερματισμού- των επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την ενίσχυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Ντε Χαν είπε ότι η τράπεζα θα στοχεύσει σε αύξηση 50% του δανεισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025, βασιζόμενη στην ισχυρή ανάπτυξη του 2021, οπότε η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 26% στα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ (8,05 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το σχέδιο της ING να μειώσει τη χρηματοδότηση για υπάρχοντες πελάτες και έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι βαθμιαίο, με στόχο περικοπές κατά 12%, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έως το 2025.

Η Λούσι Πίνσον, εκτελεστική διευθύντρια στη ΜΚΟ Reclaim Finance, είπε ότι η ING ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα μετά την Crédit Mutuel που υιοθέτησε μια τέτοια πολιτική για τη χρηματοδότηση έργων, αλλά παρόλο που στέλνει ένα «ηχηρό μήνυμα» στην αγορά, δεν επιφέρει ουσιαστική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έπρεπε να έχουν περιορίσει συντομότερα την οποιαδήποτε χρηματοδότηση στον τομέα των ορυκτών καυσίμων και να είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν εταιρείες ενέργειας που σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα σε ορυκτά, κάτι στο οποίο, μέχρι στιγμής, έχει δεσμευτεί μόνο ο γαλλικός δημόσιος δανειστής Banque Postale.

Η πίεση των επενδυτών στις τράπεζες να δράσουν ταχύτερα για την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί φέτος, ειδικά από τότε που ο IEA δημοσίευσε την έκθεσή του για τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων.

Η ShareAction, ένας οργανισμός που πιέζει για υπεύθυνες επενδύσεις, δήλωσε σε έκθεσή της τον Φεβρουάριο ότι 25 από τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης είχαν παράσχει χρηματοδότηση 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 σε εταιρείες ενέργειας που σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγές: Reuters, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα