«Η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της Συμμαχίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Αναφερόμενος στην πρόθεση της Πολωνίας να υποβάλει πρόταση, στην αυριανή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης της Συμμαχίας στην Ουκρανία ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Ελπίζω να καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πολύ άμεση σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, κάτι που όλοι θέλουν να αποφύγουν».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει «οποιονδήποτε θέλει» στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία «δεν τολμά να επιτεθεί στη συμμαχία».
Στην πρόταση της Πολωνίας για ΝΑΤΟϊκή ειρηνευτική δύναμη, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντάς την «είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη». «Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Όσο αφορά στις συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως «είναι δύσκολες γιατί η ουκρανική πλευρά, αν και φαίνεται να κατανοεί τα όσα πρέπει να συμφωνηθούν, αλλάζει συνεχώς γνώμη και υποχωρεί ακόμα και από τις δικές της προτάσεις».«Είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από την εντύπωση ότι την κρατάνε από το χεράκι οι Αμερικανοί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως αυτή έχει χάσει την ανεξαρτησία της σε εννοιολογικά ζητήματα και έχει συγχωνευθεί πλήρως με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ανέφερε πως εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, όπου χώρες της ΕΕ που δεν είναι χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά υποτίθεται ουδέτερες και αδέσμευτες, παρέχουν τις υποδομές τους στη Συμμαχία, προκειμένου να κινηθεί προς τα ανατολικά.
Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία προτίθεται να συνεργαστεί με όλους όσους δείχνουν αμοιβαία ετοιμότητα στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου οφέλους, του αμοιβαίου σεβασμού και της αναζήτησης ισορροπιών, χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη «αναξιόπιστο εταίρο».
Με πληροφορίες από TASS