Οι γονείς του δολοφονημένου φωτορεπόρτερ του πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Ντάνις Σιντίκι, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον έξι ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν κατηγορώντας τους για τον θάνατο του παιδιού τους. Ο 38χρονος Ινδός βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε το περασμένο έτος σε ενέδρα των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια αποστολής του στο Αφγανιστάν.
Οι γονείς του Ντάνις Σιντίκι προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Κατηγορούν έξι στελέχη των Ταλιμπάν για τη σύλληψη, τον βασανισμό και τη δολοφονία του γιου τους. Ο Ινδός φωτορεπόρτερ κάλυπτε γεγονότα ενσωματωμένος στις αφγανικές ειδικές δυνάμεις, όταν παραστρατιωτικοί έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν στο κομβόι με το οποίο ταξίδευε. Οι γονείς του υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν ακρωτηρίασαν το σώμα του γιου τους μετά τον θάνατό του. Την εν λόγω πληροφορία έχουν επιβεβαιώσει Ινδοί και Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας. «Ο Ντάνις, ο αγαπημένος μας γιος, δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν επειδή έκανε απλά τη δουλειά του», δήλωσε η Σαχίντα Αχτάρ, μητέρα του φωτορεπόρτερ.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο Σιντίκι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 16 Ιουλίου του 2021 στο Σπιν Μπολντάκ της Κανταχάρ. Ωστόσο, αργότερα το Reuters διευκρίνισε ότι ο 38χρονος ήταν ακόμα ζωντανός όταν μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε κοντινό τέμενος. Το τι συνέβη μετά παραμένει άγνωστο.
Οι Ταλιμπάν αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι όταν βρήκαν τη σορό του, ο άτυχος φωτορεπόρτερ ήταν ήδη ακρωτηριασμένος. Οι γονείς του Σαντίκι δεν τους πιστεύουν. «Οι Ταλιμπάν στοχοποίησαν και σκότωσαν τον Ντάνις μας γιατί ήταν δημοσιογράφος και Ινδός. Αυτό είναι ένα διεθνές έγκλημα», δήλωσε ο Αβί Σινχ, ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί τους γονείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Ο γιος μας δεν θα γυρίσει πίσω. Ο αγώνας μας ενδέχεται να απαλύνει τον πόνο μας ελπίζοντας να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο καθηγητής Αχτάρ Σιντίκι, πατέρας του Ντάνις.
Ο Σιντίκι είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ το 2018 για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων της μειονότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.