ΑΘΗΝΑ
10:33
|
02.05.2024
Πέθανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον περαιτέρω διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε απόψε από καρκίνο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ομπράιτ σε ηλικία 84 ετών.

Ο θάνατός της συνέπεσε με τις παραμονές της 23ης επετείου από την έναρξη της φονικής επίθεσης του ΝΑΤΟ στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (24 Μαρτίου 1999) στην οποία η Ολμπράιτ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο προωθώντας τα σχέδια για περαιτέρω προώθηση των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών γεωπολιτικών συμφερόντων σε βάρος των λαών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ ήταν η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Έκανε τη θητεία της στο αξίωμα την περίοδο 1997-2001 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Είχε γεννηθεί στο Σμίχοφ της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Η πρώτη κρίση που κλήθηκε να χειριστεί ως υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πόλεμος της Βοσνίας παίζοντας αργότερα και ρόλο μάρτυρα κατηγορίας στις δίκες που ακολούθησαν σε βάρος κυρίως πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών των Σέρβων της Βοσνίας.

Μετά τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρώην πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάκλαβ Χάβελ της είχε προτείνει να τον διαδεχθεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας που γεννήθηκε, αλλά αυτή αρνήθηκε.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 είχε αναλάβει επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα