ΑΘΗΝΑ
13:46
|
25.04.2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου σύγχρονου καιρικού συστήματος, εντός της επόμενης πενταετίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου σύγχρονου καιρικού συστήματος, εντός της επόμενης πενταετίας, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι κάθε άτομο στη Γη θα μπορεί να έχει έγκαιρη πρόγνωση καιρού και ειδικά ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς οι φυσικές καταστροφές έχουν γίνει πιο ισχυρές και συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι το συγκεκριμένο δίκτυο θα εγκαθιδρυθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ) που εδρεύει στη Γενεύη και στοχεύει κατά κύριο λόγο να καταστήσει διαθέσιμα σε αναπτυσσόμενες χώρες τα συστήματα προειδοποίησης που χρησιμοποιούνται ήδη από τις πλουσιότερες.

Στην ουσία, πρόκειται για έναν τεχνολογικό εκσυγχρονισμό στον τομέα της μετεωρολογικής πρόγνωσης για φτωχές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες βιώνουν και εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς έχουν περιορισμένες άμυνες απέναντι σε καιρικές καταστροφές.

«Σήμερα, το ένα τρίτο των ανθρώπων του κόσμου, κυρίως σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, εξακολουθούν να μην καλύπτονται από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», είπε ο Γκουτέρες. «Στην Αφρική, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: το 60% των ανθρώπων στερείται κάλυψης», συμπλήρωσε.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα με τις κλιματικές επιπτώσεις που είναι βέβαιο ότι θα γίνουν ακόμη χειρότερες», είπε και επισήμανε: «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δύναμη της πρόβλεψης για όλους και να αυξήσουμε την ικανότητά τους να αντέχουν σε τέτοια φαινόμενα».

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης επιτρέπουν την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο στη θάλασσα και στη στεριά για την πρόβλεψη επερχόμενων καιρικών φαινομένων — είτε σε πόλεις, αγροτικές περιοχές, ορεινές ή παράκτιες περιοχές και ξηρές ή πολικές τοποθεσίες.

Η επέκταση της χρήσης τους σε όλες τις γωνίες του πλανήτη καθίσταται πλέον αναγκαία, ώστε η πρόγνωση να επιτρέπει στους ανθρώπους να προετοιμαστούν για δυνητικά θανατηφόρες καταστροφές όπως κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και τροπικές καταιγίδες που εκδηλώνονται ολοένα κα συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Έκθεση του ΠΜΟ για τις στατιστικές καταστροφών που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι τον τελευταίο μισό αιώνα περίπου, εμφανιζόταν κατά μέσο όρο ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τη μέρα, με αποτέλεσμα 115 θανάτους και ζημιές 202 εκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΟΗΕ δρομολόγησε μέσω της μετεωρολογικής υπηρεσίας του υπηρεσίας (ΠΜΟ), να ετοιμάσει ένα «σχέδιο δράσης» για το σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης και προειδοποίησης μέχρι την επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα