ΑΘΗΝΑ
03:25
|
25.04.2024
Η ομάδα της G7 προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομάδα της G7 προειδοποίησε σήμερα την Πέμπτη (24/3) τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε κατά την παρέμβασή του μέσω βιντεομηνύματος στην G7 ότι «ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός».

Ειδικότερα σε ανακοίνωση που έδωσε η G7 στη δημοσιότητα, μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ανέφερε: «Προειδοποιούμε τη Ρωσία ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού στην Ουκρανία».

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, όλες οι χώρες δήλωσαν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Αναφορικά με την την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό. Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Μακρόν: Έτοιμοι για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εάν κριθεί αναγκαίο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Σολτς: Η χρήση χημικών όπλων θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων

«Εάν η Ρωσία προετοιμάζει μια επιχείρηση παραπλάνησης ώστε να χρησιμοποιήσει τέτοια (χημικά και βιολογικά) όπλα (στην Ουκρανία), αυτό θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων», είπε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Όχι μόνο το επισημαίνουμε, αλλά επίσης προειδοποιούμε στις συζητήσεις που έχουμε: μην το κάνετε», πρόσθεσε.

Ο Σολτς χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματικές» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι ήταν εσκεμμένη απόφαση να μην περιληφθούν οι εισαγωγές ενέργειας σε αυτή τη δέσμη μέτρων.

Αναφερόμενος στην απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται στο εξής σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει σε «μη φιλικές» χώρες, ο Γερμανός καγκελάριος σχολίασε ότι το νόμισμα στο οποίο καταβάλλονται οι πληρωμές έχει καθοριστεί από τις διμερείς συμβάσεις.

Ο Σολτς είπε επίσης ότι η κατασκευή των δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία θα ξεκινήσει πιθανότατα εντός του έτους.

Πηγές: Reuters, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα