ΑΘΗΝΑ
22:12
|
08.08.2022
Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε διαδοχικές συναντήσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας ενδιαφέρουσες δηλώσεις για τις εκλογές, τα λιβυκά πετρέλαια και το ρόλο Ελλάδας-Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, όπου μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιώντας συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Γεώργιο Ζαχαριουδάκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε την ανάγκη άμεσης και ομαλής διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη αναφέροντας ότι την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, οι μεσολαβητές προσπαθούν να αποφύγουν «να εκτραχυνθεί η κατάσταση σε νέο κύκλο βίας».

Αναφερόμενος στις δύο παράλληλες λιβυκές κυβερνήσεις (μία του πρωθυπουργού Ντμπείμπά και μία του νέου πρωθυπουργού Μπασάγα) ο Νόρλαντ ανέφερε ότι «αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ τους για το ποιος είναι πρωθυπουργός παίρνει το ενδιαφέρον από το στόχο που είναι οι εκλογές…το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

US Ambassador Norland meets Libyan presidential candidates in Tripoli |  Mena Affairs

Τόνισε, επίσης, πως οι ΗΠΑ μιλούν και στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις των Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και Φατί Μπασάγκα και το μήνυμα που μεταφέρουν είναι το ίδιο.

Ο Νόρλαντ ανέφερε ακόμη ότι στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποθέματα της Λιβύης, καθώς το πετρέλαιο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα κατάσταση. Η Λιβύη θέλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, η οποία με επενδύσεις μπορεί να φτάσει σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο τρόπος για να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη είναι να αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές, ενώ τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία και οι χώρες της περιοχής μπορούν να είναι εταίροι της Λιβύης.

Πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Νόρλαντ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συμφωνώντας για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με νέες «προληπτικές» επιθέσεις απειλεί τη Γάζα το Ισραήλ

Η Ουκρανία θέλει να εξάγει 5 εκ. τόνους σιτηρών κάθε μήνα

Η Ρωσία δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της

«Βροχή» τα δις στις πολεμικές βιομηχανίες με αφορμή την Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα