ΑΘΗΝΑ
05:19
|
05.05.2024
Σε περαιτέρω ενέργειες για την μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τη Ρωσία ανακοίνωσαν πως προχωρούν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα εταιρική σχέση για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και την έναρξη μιας πολυετούς πρωτοβουλίας για την περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας παράλληλα με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, ανακοίνωσαν το πρωί της Παρασκευής οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, η Ομάδα Δράσης αναμένεται να οργανώσει τις προσπάθειές της γύρω από δύο πρωταρχικούς στόχους, οι οποίοι συνίστανται στη διαφοροποίηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas – LNG) σε ευθυγράμμιση με τους κλιματικούς στόχους και στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με διεθνείς εταίρους και θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν πρόσθετες ποσότητες ΥΦΑ για την αγορά της ΕΕ τουλάχιστον 15 δισ. κυβικών μέτρων το 2022», με την προοπτική ακόμη μεγαλύτερων αποστολών στο μέλλον. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν πως θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τους κλιματικούς τους στόχους σε καλό δρόμο,  με «τη μείωση της έντασης των αερίων του θερμοκηπίου όλων των νέων υποδομών ΥΦΑ και των σχετικών αγωγών, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης καθαρής ενέργειας για την τροφοδοσία των επιτόπιων λειτουργιών, της μείωσης της διαρροής μεθανίου και της δημιουργίας υποδομών με καθαρό και ανανεώσιμο υδρογόνο».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ για την επίτευξη του στόχου της εξασφάλισης, τουλάχιστον μέχρι το 2030, της ζήτησης για περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως πρόσθετου αμερικανικού ΥΦΑ που θα συνάδει με τους κοινούς μας στόχους για το καθαρό μηδέν. Αυτό θα γίνει επίσης με την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα πρέπει να αντανακλούν τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς και τη σταθερότητα της προσφοράς και της ζήτησης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Αν και η πρωτοβουλία θα απαιτήσει πιθανότατα νέες εγκαταστάσεις για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, η εταιρική σχέση προσανατολίζεται επίσης στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μακροπρόθεσμα μέσω της ενεργειακής απόδοσης και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Παρακολουθήστε την κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου των ΗΠΑ και της Προέδρου της Κομισιόν:

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Associated Press, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «στοχεύουμε να έχουμε μια δέσμευση για πρόσθετες προμήθειες για τους επόμενους δύο χειμώνες», ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θέλει να «εκτοξεύσει» γρήγορα το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ρωσική ενέργεια αποτελεί βασική πηγή εσόδων και πολιτικής επιρροής για τη Μόσχα. Σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχεται από τη Ρωσία για τη θέρμανση σπιτιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την τροφοδοσία της βιομηχανίας.

Μετά την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί στην πόλη  Ρζεσζόφ (Rzeszów) της Πολωνίας και στη συνέχεια, αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στη Βαρσοβία για συνομιλίες το Σάββατο με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, ενώ σχεδιάζει επίσης να δώσει μια ομιλία στην Πολωνία πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα