ΑΘΗΝΑ
19:27
|
03.05.2024
Ενναλακτικούς τρόπους πληρωμής για πετρέλαιο και φυσικό αέριο φαίνεται να ψάχνει η Ρωσία, μετά τις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί το Bitcoin ως πληρωμή για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της, σύμφωνα με υψηλόβαθμο νομοθέτη.

Ο Ζαλάνβι λέει ότι οι «φιλικές» χώρες θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν στο κρυπτονόμισμα ή στα τοπικά τους νομίσματα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι ήθελε «μη φιλικές» χώρες να αγοράσουν το φυσικό αέριο της με ρούβλια.

Η κίνηση αυτή θεωρείται, ότι στοχεύει στην ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος, το οποίο έχει χάσει πάνω από 20% σε αξία φέτος.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν ασκήσει πίεση στο ρούβλι της Ρωσίας και αύξησαν το κόστος ζωής του .

Ο κ. Ζαλάνβι, ο οποίος ηγείται της επιτροπής ενέργειας της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα διερευνά εναλλακτικούς τρόπους για να λάβει πληρωμή για τις εξαγωγές ενέργειας.

Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου.

Είπε ότι η Κίνα και η Τουρκία είναι μεταξύ των «φιλικών» χωρών που «δεν εμπλέκονται στην πίεση των κυρώσεων».

«Προτείναμε στην Κίνα εδώ και πολύ καιρό να στραφεί σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα για ρούβλια και γιουάν», είπε ο κ. Ζαλάνβι. «Με την Τουρκία, θα είναι λίρες και ρούβλια».

Ο κ. Ζαλάνβι πρόσθεσε: «Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε bitcoins».

Οι αναλυτές είπαν ότι η Ρωσία μπορεί να ωφεληθεί από την αποδοχή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, παρά τους κινδύνους.

«Η Ρωσία αισθάνεται πολύ γρήγορα τον αντίκτυπο των κυρώσεων χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ο David Broadstock, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών στη Σιγκαπούρη. «Υπάρχει ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία και από πολλές απόψεις, το Bitcoin θεωρείται ως ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλής ανάπτυξης».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί έως και 30% φέτος. Συγκριτικά, το δολάριο έχει διαπραγματευτεί εντός 5% έναντι του ευρώ.

«Η αποδοχή του Bitcoin, σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά νομίσματα, εισάγει σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο στο εμπόριο φυσικού αερίου», είπε ο κ. Broadstock.

«Επιπλέον, ένας από τους σημαντικότερους «φιλικούς» εμπορικούς εταίρους για τη Ρωσία είναι η Κίνα και η χρήση κρυπτονομισμάτων απαγορεύεται στην Κίνα», πρόσθεσε. “Αυτό περιορίζει σαφώς τις δυνατότητες πληρωμής με χρήση Bitcoin.”

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν εικονικά νομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Αυτό ώθησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς να ζητήσουν από τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων να απαγορεύσουν όλους τους Ρώσους χρήστες.

«Κάποιοι απλοί Ρώσοι χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα ως σωσίβιο τώρα που το νόμισμά τους έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Μπράιαν Άρμστρονγκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Coinbase.

Είπε: «Πολλοί από αυτούς πιθανότατα αντιτίθενται σε αυτό που κάνει η χώρα τους και μια απαγόρευση θα τους έβλαπτε επίσης».

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα