ΑΘΗΝΑ
23:38
|
02.11.2024
Θλιβερό στίγμα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ενώ αναμένεται σχετικό πόρισμα από το Media Freedom Rapid Response.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως «συγκρίσιμη» με την Ουκρανία χαρακτηρίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα  (Reporters sans frontières) η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με τις ευθύνες για τη μείωση της ελευθεροτυπίας να αποδίδονται ευθέως  στις πολιτικές παρεμβάσεις μέσω νομοθετικών τροποποιήσεων και την αστυνομική αυθαιρεσία. 

«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα γίνεται συγκρίσιμη με αυτή της Ουγγαρίας» σημείωσε  ο επικεφαλής της ένωσης στα Βαλκάνια,  Pavol Szalai, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη EURACTIV αντιπροσωπεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, υπογραμμίζοντας πως «μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου».

Ο ίδιος έκανε λόγο και για «άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», ενώ συμπλήρωσε πως η έρευνα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε, ενώ «ο κατάλογος είναι μακρύς» .

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ένωσης στα Βαλκάνια αναφέρθηκε στο αμφιλεγόμενο άρθρο 191 για την ποινικοποίηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων που συμπεριλήφθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα επισημαίνοντας πως «εγκρίθηκε πέρυσι χωρίς καμία διαβούλευση με δημοσιογράφους. Δεν πιστεύουμε ότι η καταπολέμηση των fake news με ποινές φυλάκισης είναι η λύση». Την ίδια ώρα σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά κρούσματα αστυνομικής βίας» ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό δήλωσε πως «οι ελληνικές αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφία ελεύθερα».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Σίγουρα θα κινητοποιηθούμε πολύ φέτος για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ» κατέληξε ο P. Szalai.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 28 Μαρτίου το Media Freedom Rapid Response αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά του για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, με τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Οι προκλήσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα». Πρόκειται για το κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε μετά την πολυήμερη αποστολή που είχε διοργανωθεί από τις διεθνείς οργανώσεις Τύπου που συναποτελούν το MFRR, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από συναντήσεις με δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες εν μέσω ανησυχιών για το τοπίο που διαμορφώθηκε στα ΜΜΕ μετά τις κυβερνητικές ενέργειες των τελευταίων ετών. 

Στο πόρισμα έχουν συμπεριληφθεί τα ευρήματα και οι προτάσεις της αποστολής για τα εξής θέματα:

  • Δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
  • Πόλωση ενός διασπασμένου τοπίου στα ΜΜΕ
  • Ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό
  • Ρεπορτάζ σε διαδηλώσεις
  • Νομικές απειλές

Το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι:

  • Laurens Hueting, Ανώτερος σύμβουλος του ECPMF
  • Ηλιάνα Παπαγγελή, Διευθύντρια του Solomon
  • Renate Schroeder, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ)
  • Νίκος Σμυρναίος, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης
  • Anne ter Rele, Σύμβουλος στο IPI
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σερβία: Έρευνα για την κατάρρευση στέγαστρου σε σιδηροδρομικό σταθμό με 14 νεκρούς

Σκέψεις μετά το Brokeback Mountain

Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης

Σε σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα