ΑΘΗΝΑ
13:41
|
25.04.2024
Στον Γουίλ Σμιθ το Όσκαρ Α΄ ανδικού ρόλου, στην Τζέσικα Τσάστεϊν το Α’ Γυναικείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ταινία «CODA» της Apple TV+ σε σκηνοθεσία Σιάν Χέντερ ήταν ο μεγάλος νικητής της 94ης τελετής απονομής των Όσκαρ που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, ενώ η ταινία με τα περισσότερα βραβεία φέτος ήταν το «Dune» με συνολικά 6 Οσκαρ, όλα σε τεχνικές κατηγορίες.

Το «CODA» από τη Σαν Χέντερ έφτασε στα Οσκαρ έχοντας ήδη κερδίσει το μεγάλο βραβείο στα SAG, το BAFTA, και, κυρίως, το PGA (το βραβείο της Ενωσης Παραγωγών που συνήθως προβλέπει και τον οσκαρικό νικητή), παρότι η ίδια η Χέντερ δεν «χώρεσε» στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, παρά μόνο σε αυτή του Διασκευασμένου Σεναρίου.

Το «CODA», τίτλος που προκύπτει από τα αρχικά του child of deaf adults (παιδί κωφών ενηλίκων), δεν είναι παρά το αμερικάνικο ριμέικ της γαλλικής ταινίας «Οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό από το 2014, πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή της συνεργασίας δύο ευρωπαϊκών εταιριών παραγωγής, της Pathé Films και του Vendôme Group.

Σε μια μικρή ψαράδικη πόλη της Αμερικής, ζει η 17χρονη Ρούμπι, το μόνο μέλος μιας οικογένειας κωφών ψαράδων που έχει την ακοή της, και η οποία από πολύ μικρή λειτουργεί ως ο μεταφραστής τους και ο σύνδεσμος τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Οταν η ανάγκη των γονιών της να τους βοηθήσει με το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα αυτοοργάνωσης των ψαράδων της περιοχής, συγκρουστεί με τα δικά της θέλω για μια μουσική υποτροφία στο πανεπιστήμιο, θα έρθει η στιγμή που όλοι θα καταλάβουν πως ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του δρόμο και πως η δυναμική της οικογένειάς τους θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει.

Κι ενώ στα βραβεία δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις σε σχέση με τα αδιαφιλονίκητα φαβορί, η πιο αναπάντεχη, ιστορική στιγμή της βραδιάς ήρθε από τον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος λίγο πριν παραλάβει το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη «Μέθοδο των Γουίλιαμς» έγινε το πρόσωπο της βραδιάς όταν σηκώθηκε στη σκηνή και χαστούκισε τον Κρις Ροκ εξαιτίας αστείου για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ.

Στις άλλες ιστορικές στιγμές της βραδιάς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τη βράβευση του Τρόι Κότσερ, του πρώτου κωφού άνδρα ηθοποιού που κέρδισε το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «CODA», την ιστορική νίκη της Τζέιν Κάμπιον που κερδίζοντας το Οσκαρ για την Καλύτερη Σκηνοθεσία για την «Εξουσία του Σκύλου» έγινε η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που το καταφέρνει μέτα την Κάθριν Μπίγκελοου και την Κλόι Ζάο πέρσι, ενώ 60 χρόνια μετά την Ρίτα Μορένο, η Αριάνα ΝτεΜπόουζ γίνεται η δύτερη λατίνα που κερδίζει το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για τον ίδιο ακριβώς ρόλο στο «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Συγκινητικές ήταν και οι επετειακές εμφανίσεις των Φράνσις Φορντ Κόπολα, Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο για 50 χρόνια του «Νονού», ο χορός των Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον για τα 28 χρόνια του «Pulp Fiction», το ενός λεπτού σιγή που ζήτησε από την αίθουσα η Μίλα Κούνις προς τιμή του λαού της Ουκρανίας και η Lady Gaga με την Λάιζα Μινέλι στην ίδια σκηνή.

Όλα τα βραβεία

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
CODA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Τζέιν Κάμπιον, Η Εξουσία του Σκύλου

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γουίλ Σμιθ, King Richard

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσικα Τσαστέιν, Eyes of Tammy Faye

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τρόι Κάτσουρ, CODA

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Αριάνα ΝτεΜπόουζ, West Side Story

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Belfast

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
CODA

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
Drive My Car

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κρουέλα

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
The Eyes of Tammy Faye

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
No Time To Die από την ταινία «No Time to Die»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dune

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Summer of Soul

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Queen of Basketball

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Windshield Wiper

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Long Goodbye

Με πληροφορίες από flix.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα