ΑΘΗΝΑ
21:58
|
17.08.2022
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 το μεσημέρι, μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο «χτύπημα» προετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός», δέκα μήνες μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε για την εκκένωση και το σφράγισμά του με τσιμεντόλιθους, και την ανακατάληψη – γιορτή του χώρου που ακολούθησε λίγα 24ωρα μετά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της διαχειριστικής συνέλευσης του χώρου, αυτή τη φορά η εκκένωση του χώρου σχεδιάζεται μέσω σύμβασης παραχώρησης του κτηρίου από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αθηναίων.

Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, και γι’ αυτό το λόγω καλείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Ο δήμαρχος της Αθήνας K. Μπακογιάννης σχεδιάζει την εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ μέσω σύμβασης παραχώρησης του κτηρίου από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αθηναίων.

Αναγγέλλει την ανάπλαση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας. Οργανώνει ανάθεση σε εργολάβο έργου συντήρησης και κλείσιμο του χώρου με τσίγκους και περίφραξη. Μελέτη εμφανίζει το θέατρο Εμπρός ως επενδυτική ευκαιρία, ως «πολιτιστικό πόλο».

Η σύμβαση αποκαλεί το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ “Μίσθιο” και αναφέρεται με απαξιωτικούς όρους για την πολύχρονη και κοινωφελή συμβολή του Αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ λέγοντας: «Το Μίσθιο τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες”, οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις.»

Η σύμβαση στο όνομα «της φύλαξης, της ασφάλειας, της τάξης και της υγιεινής του χώρου» ετοιμάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης ενώ προαναγγέλλει και δίκες στις οποίες θα εμπλακεί και η ΕΤΑΔ!

Είναι ώρα να υπερασπιστούμε την αυτοδιαχειριζόμενη δράση των καλλιτεχνών και των δημιουργών που δεν χωρά στην εμπορευματοποίηση της πόλης μας και το “πολιτισμό” της άγριας τουριστικοποίησης!

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ καλεί άμεσα όλους και όλες σε αγώνα υπεράσπισης του Εμπρός ως έναν ελεύθερο και ζωντανό δημόσιο χώρο, ανοιχτό και προσβάσιμο τα τελευταία 11 χρόνια, ο οποίος λειτουργεί μέσα από την ανοιχτή Κυριακάτικη συνέλευση του, με την συνεπιμέλεια, τη φροντίδα και την συνδιαχείριση όλων μας.

Από το 2011 έως σήμερα, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 500 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 600 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ μέσα από τα διεθνή καλέσματα και τα φεστιβάλ, καλλιτέχνες από 70 χώρες παρουσίασαν το έργο τους στο Εμπρός. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Την αντίθεσή της στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής, εκφράζει με ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, αναφέροντας ότι δηλώνει τη στήριξη της στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, ως δημόσιο χώρο ελεύθερης και αδιαμεσολάβητης καλλιτεχνικής έκφρασης. «Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη – σύμφωνος του μνημονιακού ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ – στοχεύει το ακριβώς αντίθετο: στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και την παράδοσή του στην αγορά. Ως ΜέΡΑ25 θα αγωνιστούμε, μέσα κι έξω από τη Βουλή, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου και του άνωθεν ελέγχου της καλλιτεχνικής έκφρασης, είτε προέρχεται από το ΥΠΠΟ, είτε από τα διάφορα ιδρύματα των σύγχρονων “εθνικών ευεργετών”», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δήλωση για το θέμα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεθύστε με το… αθάνατο κρασί της καταστολής

Συνελήφθη ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα»

Εντείνεται η μετεκλογική αβεβαιότητα στην Κένυα

Η Εσθονία αφαιρεί μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα