ΑΘΗΝΑ
01:22
|
24.09.2024
«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας» είπε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο στο CNN. Αύριο τελικά το ραντεβού των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να φθάσουν αργότερα απόψε τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ρώσων διαπραγματευτών για τις τριήμερες συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, Τρίτη, με την ουκρανική πλευρά με στόχο μια κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για ειρήνευση.

Ως απόψε αναμένεται και η άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων είναι ραγδαίες με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, Βαντίμ Μπϊτσένκο, να δηλώνει νωρίς σήμερα το απόγευμα, να δηλώνει ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη. «Δεν είναι όλα στη δύναμή μας» είπε ο Μποϊτσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Local resident Valentina Demura, 70, next to her apartment building in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine, on March 27.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.Μάλιστα, το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα προσέφεραν στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.

 Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν μπορεί, μέχρι στιγμής να γίνει λόγος για πρόοδο των συνομιλιών, αν και το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε φυσική μορφή είναι σίγουρα σημαντικό.

Λαβρόφ: Αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση υποχρεωτικά στοιχεία

Η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατικοποίηση αποτελούν υποχρεωτικά στοιχεία οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας των δύο μερών, επανέλαβε σήμερα, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως επίσης δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, είναι πιθανή μόνο αφού ξεκαθαριστούν ζητήματα που είναι καίριας σημασίας για τη Ρωσία.

«Χρειάζεται μια συνάντηση μόλις έχουμε σαφήνεια για λύσεις σε όλα τα βασικά ζητήματα», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στα σερβικά ΜΜΕ. Μια τέτοια συνάντηση θα ήταν αντιπαραγωγική προς το παρόν εάν περιελάμβανε απλά ανταλλαγή απόψεων, συμπλήρωσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ποτέ δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Το μόνο πράγμα που θεωρεί θεμελιωδώς σημαντικό είναι ότι η όποια συνάντηση θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά. κατάσταση είναι τέτοια και αυτή η κρίση στην Ουκρανία, η εσωτερική ουκρανική σύγκρουση, προπαρασκευάζονταν τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια ώστε έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος αριθμός προβλημάτων», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία επιμένει για την πληρωμή με ρούβλια

Το ίδιο διάστημα Ρώσοι αξιωματούχοι, ο ένας μετά τον άλλον, επαναλαμβάνουν πως θα δέχονται πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο μόνον σε ρούβλια από μη φιλικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε σήμερα στην απαίτηση της ρωσικής κυβέρνησης να πληρώνουν σε ρούβλια οι «μη φιλικές» χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα «σαφές πλαίσιο» για την πραγματοποίηση αυτών των πληρωμών σε ρούβλια.

Πεσκόφ: Πηγή ανησυχίας για το Κρεμλίνο οι δηλώσεις Μπάιντεν, παρακολουθούμε όσα λέει

Νωρίτερα, ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοφ δήλωσε ότι η άρνηση της G7 να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές έδωσε η απόφαση της Ομάδας των Επτά (G7) να απορρίψει το αίτημα της Μόσχας για αγορά φυσικού αερίου μόνο σε ρωσικό νόμισμα. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, λέγοντας ότι «όλοι οι υπουργοί της G-7 συμφώνησαν πλήρως ότι αυτό (θα ήταν) «μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων». Πρόσθεσε δε ότι «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα παροτρύνουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται να μην ακολουθήσουν το αίτημα του Πούτιν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Για το Πεντάγωνο, το σημερινό αιματοκύλισμα του Λιβάνου από το Ισραήλ είναι… ανταλλαγή πυρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα