ΑΘΗΝΑ
12:32
|
06.05.2024
Κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο και υποστήριξε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία ότι παραβίασε όλους τους κανόνες διεθνούς τάξης προβλέποντας ότι και η ίδια θα υποστεί «τις πιο σοβαρές επιπτώσεις». Ζήτησε παράλληλα την προώθηση θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ ώστε να καταστεί εφικτή η επιτάχυνση της διαδικασίας διευρύνσης με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανέφερε ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα.

Ειδικότερα,πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα ‘Αντερσον.

Απευθυνόμενος στην ‘Αντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε «συμπαράσταση» σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, ο καγκελάριος δήλωσε ότι τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Σουηδία είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές προκειμένου να είμαστε ικανοί για νέα διεύρυνση.

«Οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές» ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος.

Η ‘Αντερσον ανέφερε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία – «μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία».

Άφσε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σουηδία να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ λέγοντας:

«Βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία».

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ο Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανοπολωνική πρωτοβουλία.

Ωστόσο η πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε να μην επαναληφθεί η προσφυγική κρίση του 2015, επισημαίνοντας ότι τότε η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα