ΑΘΗΝΑ
09:58
|
05.11.2024
Η αστυνομία ανακοίνωσε 62 ανθρωποκτονίες το περασμένο Σάββατο. Έκανε λόγο για το πιο αιματοβαμμένο 24ωρο στη χώρα μετά τη λήξη του εμφυλίου το 1992.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε πρόταση να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία των συμμοριών μετά τη διάπραξη δεκάδων ανθρωποκτονιών μέσα σε μία ημέρα. Σύμφωνα με την αστυνομία το περασμένο Σάββατο (26/3) διαπράχθηκαν 62 ανθρωποκτονίες. Μάλιστα η αστυνομία έκανε λόγο για το πιο αιματοβαμμένο 24ωρο στο Ελ Σαλβαδόρ μετά τη λήξη του εμφυλίου το 1992.

Το διάταγμα, το οποίο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το κοινοβούλιο, αναφέρει ότι «κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθ’ άπασα την εθνική επικράτεια λόγω της πολύ σοβαρής διατάραξης της δημόσιας τάξης από συμμορίες κακοποιών». Παράλληλα, το διάταγμα προβλέπει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και συναθροίσεων για διάστημα 30 ημερών ενώ επιτρέπει τις συλλήψεις χωρίς ένταλμα. Επιπλέον, αίρεται το απαραβίαστο της αλληλογραφίας και των επικοινωνιών και το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο ανθρώπων που τίθενται υπό κράτηση.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε κήρυξε επίσης «κατάσταση μέγιστου συναγερμού» σε όλες τις φυλακές. «Όλα τα κελιά θα παραμείνουν κλειδωμένα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, κανένας δεν θα μπορεί να βγει», διεμήνυσε ο Πρόεδρος μέσω Twitter. «Αυτό είναι μήνυμα προς τις συμμορίες: εξαιτίας των ενεργειών σας, τα ‘παλικάρια’ σας δεν θα δουν ούτε μία αχτίδα του ήλιου».


Η κατάσταση εκτακτης ανάγκης «θα επιτρέψει στην κυβέρνησή μας να προστατεύσει τη ζωή των Σαλβαδοριανών και να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ερνέστο Κάστρο μέσω Twitter.


Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές, στην κεντρική επαρχία Λα Λιμπερτάδ καταγράφηκαν από την Παρασκευή 12 φόνοι, ενώ στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ και στη δυτική επαρχία Αουατσαπάν από εννέα. Οι υπόλοιπες δολοφονίες καταγράφηκαν στις υπόλοιπες 11 επαρχίες.

Η αστυνομία και ο στρατός άρχισαν προχθές Σάββατο επιχείρηση εναντίον της Mara Salvatrucha, μιας από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες στη χώρα. Ηγετικά στελέχη της συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πως ευθύνονται «για τις ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν τις τελευταίες ώρες», σύμφωνα με την αστυνομία.

Το 2021, είχαν καταγραφεί 1.140 δολοφονίες στο Ελ Σαλβαδόρ, ο χαμηλότερος αριθμός θυμάτων στο μέτωπο των συμμοριών τα τελευταία 30 χρόνια. Ωστόσο, πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων αν κανείς αναλογιστεί ότι αντιστοιχεί σε 18 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Τον περασμένο Νοέμβριο περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός νέου ξεσπάσματος της βίας των συμμοριών διάρκειας μόλις τριών ημερών.

Ο Νταγίμπ Μπουκέλε εξελέγη στην εξουσία το 2019 υποσχόμενος να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και να βελτιώσει την ασφάλεια για τους κατοίκους της χώρας του. Η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποφασίστηκε κατόπιν δικής του εισήγησης. Ο Χουάν Παπιέ, μέλος της διεθνούς οργάνωσης «Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» χαρακτήρισε τα νέα μέρα «ανησυχητικά, ειδικά σε μια χώρα χωρίς ανεξάρτητους δημοκρατικούς θεσμούς».


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα