ΑΘΗΝΑ
13:36
|
04.05.2024
Η πρόσφατη ιρανική επίθεση με πυραύλους στο Ερμπίλ φέρεται πως έγινε ως αντίποινα για σχέδιο προώθησης κουρδικού φυσικού αερίου με την ανάμειξη του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους λόγους που ώθησαν το Ιράν να εξαπολύσει στις 13 Μαρτίου αναίμακτη πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ αποκαλύπτει σήμερα με αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για ένα «σχέδιο» παροχής φυσικού αερίου σε Τουρκία και Ευρώπη με την «βοήθεια του Ισραήλ» ως ένα μέρος των λόγων που προκάλεσαν «την οργή του Ιράν» και το έκαναν να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ.

Επισήμως οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης» είχαν αναλάβει την ευθύνη ανακοινώνοντας πως η επίθεση με 12 πυραύλους έγινε σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με θύματα ανώτερους αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία. Το γεγονός ωστόσο  πως οι περισσότεροι πύραυλοι χτύπησαν την βίλα ενός πλούσιου Κούρδου επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας μέσω της εταιρίας του,  KAR Group, δεν θεωρήθηκε τυχαίο.

Ιρακινοί και Κούρδοι αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο ανωνυμίας υποστήριξαν πως η επίθεση μολονότι έγινε με σκοπό να σταλούν «πολλαπλά μηνύματα» στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή είχε ως κύρια αφορμή ένα σχέδιο για την διοχέτευση κουρδικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη με την ανάμειξη του Ισραήλ.

Ιρακινός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας φέρεται να λέει πως «έγιναν δύο πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών ειδικών και αξιωματούχων στον τομέα της Ενέργειας» στη βίλα Κούρδου επιχειρηματία Μπαζ Καρίμ Μπαρζαντζί, στο Ερμπίλ για την δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου.

Το γραφείο του Ιρακινού προέδρου Νεσιρβάν Μπαρζανί διέψευσε ότι έγιναν συναντήσεις με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους με επίκεντρο σχέδιο νέου αγωγού φυσικού αερίου, επιμένοντας πως στο Ιρακινό Κουρδιστάν «δεν υπάρχει καμία ισραηλινή επίσημη στρατιωτική ή άλλη παρουσία». Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει ανεπίσημη παρουσία Ισραηλινών…

Παρόμοιες πληροφορίες έδωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέροντας πως έγιναν συνομιλίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και της Τουρκίας με ιρακινό φυσικό αέριο αλλά απέφυγαν να αναφέρουν πού ακριβώς έγιναν οι συνομιλίες αυτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα