ΑΘΗΝΑ
06:07
|
20.09.2024
Αβέβαιο εάν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα, ενώ αναμένονται αργότερα σήμερα δηλώσεις για την πορεία των συζητήσεων στην Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 14:00, η συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ουκρανική πρεσβεία στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί, με τον χαιρετισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες, διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα. Η ουκρανική τηλεόραση ανέφερε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με «κρύο καλωσόρισμα» – και χωρίς χειραψία μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τέθηκε και το ζήτημα της φερόμενης κακοποίησης Ρώσων αιχμαλώτων από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, με την ουκρανική πλευρά να δεσμεύεται ότι θα λάβει σκληρά μέτρα «εναντίον αυτών που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα πολέμου», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα, ενώ αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα δηλώσεις για την πορεία των συζητήσεων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

Νωρίτερα, όπως είχε γίνει γνωστό, εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών είχαν τεθεί επί τάπητος όπως δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Στον χώρο των συνομιλιών βρέθηκε και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει οριστεί από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του στο CNN την Τρίτη, διορθώνοντας αργότερα τη διατύπωσή του «Όχι της ομάδας. Επιτρέψτε μου να το επαναδιατυπώσω. Ως κάποιος που έχει οριστεί ως ένας από τους διαπραγματευτές από τον Πρόεδρο Πούτιν» δήλωσε. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα