ΑΘΗΝΑ
08:41
|
08.07.2024
Ο 26χρονος δράστης ήταν από χωριό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη και σκοτώθηκε λίγα λεπτά αφότου δολοφόνησε πέντε Ισραηλινούς στο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλεί στην ισραηλινή κυβέρνηση η τρίτη (από τις 22 Μαρτίου) φονική ένοπλη επίθεση από Ισραηλινούς Άραβες παλαιστινιακής καταγωγής μετά και από την αποψινή ρίψη πυρών στο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ με πέντε νεκρούς από νεαρό Παλαιστίνιο που φέρεται πως ήταν υποστηρικτής της Ισλαμικής Τζιχάντ από την Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Israeli police officers and medics are seen at the scene of a shooting attack in Bnei Brak, on March 29, 2022. (Avshalom Sassoni/Flash90)

Αναβλήθηκε τελικά για αύριο το πρωί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που σχεδιαζόταν απόψε μετά τις 22.00, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ομέρ Μπάρλεφ, τον αρχηγό του ΓΕΣ Αβίβ Κοχάβι, τον Επίτροπο της Αστυνομίας, Κόμπι Σαμπτάι, τον αρχηγό των δυνάμεων εσωτερικής Ασφάλειας Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ κ.α.

Οι νεότερες πληροφορίες παλαιστινιακών πηγών που επικαλούνται απόψε και ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης της επίθεσης, που έπεσε και αυτός νεκρός λίγα λεπτά αργότερα από ισραηλινά πυρά,  λεγόταν Ντίαα Χαρμάσα, ήταν 26 ετών και καταγόταν από το χωριό Για’μπαντ της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.  

Στο Μπνέι Μπρακ μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την φονική επίθεση συνελήφθησαν οκτώ Παλαιστίνιοι ως ύποπτοι με την δικαιολογία «της παράνομης εισόδου στο Ισραήλ». Οι συλληφθέντες πάντως φαίνεται να είναι άσχετοι με την επίθεση στο Μπνέι Μπρακ. Ξέσπασαν επίσης επεισόδια οργής από Υπερορθόδοξους Εβραίους οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές σε Ι.Χ. αυτοκίνητο που νόμιζαν πως είχε σχέση με τον δράστη της επίθεσης.

A Bnei Brak crowd takes out their anger on a vehicle suspected of having belonged to the shooter in a terror attack, on March 29, 2022. (Screen capture/Channel 12)

Πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 13 αναφέρουν πως μία ομάδα τριών Παλαιστινίων από το χωριό Για’μπαντ μετέβη στο Μπνέι Μπρακ που απέχει λίγα χλμ από το κέντρο του Τελ Αβίβ, εκ των οποίων οι δύο σκοτώθηκαν στον τόπο της επίθεσης ενώ αναζητείται ο τρίτος.

Ευθύνη της επίθεσης φέρεται πως έχει αναλάβει η ταξιαρχία Μαρτύρων Αλ Άκσα και δεν αποκλείεται να επακολουθήσει «μακρά νύχτα» κλιμάκωσης των ισραηλινών εφόδων σε χωριά της Τζενίν στην Δυτική Όχθη. Ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα.

«Κύμα αραβικής τρομοκρατίας» βλέπει ο Μπένετ

Την επίθεση στο Μπνέι Μπρακ καταδίκασαν οι πρέσβεις της ΕΕ και της Βρετανίας στο Ισραήλ λίγη ώρα αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διαβεβαίωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα για να τερματίσουν το κύμα τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε μία πρώτη αντίδρασή του δήλωσε πως η χώρα αντιμετωπίζει «φονικό κύμα αραβικής τρομοκρατίας» διαβεβαιώνοντας πως θα πολεμήσουν τον τρόμο «με επιμονή, πείσμα και σιδερένια πυγμή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχη δηλώνει η Boeing για εγκληματική απάτη και… γλιτώνει

Γαλλία: Νίκη της Αριστεράς, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ

Υπόθεση Μάτι: Ξεκινά η εκδίκαση στο Εφετείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα