ΑΘΗΝΑ
09:35
|
15.11.2024
Politico: «Το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα έχει εμμονή με τον έλεγχο της ενημέρωσης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε, χθες Δευτέρα.

Η έκθεση, με τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα» — συντάχθηκε από το Media Freedom Rapid Response (MFRR), μια συμμαχία υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα για την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας υποχώρησε κατά πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 που έχουν δημιουργήσει οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι κάνουν λόγω για ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στην Ελλάδα, αναφερόμενοι σε κρατικούς πόρους που διανεμήθηκαν χωρίς διαφάνεια, στοιχεία εσωτερικής λογοκρισίας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και βίας. εναντίον δημοσιογράφων  Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση στον δείκτη και έχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην Ε.Ε.

Η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι επίσης πολύ χαμηλή. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη γερμανική δεξαμενή σκέψης του Friedrich Naumann Foundation πέρυσι διαπίστωσε ότι οκτώ στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μέσα ελέγχονται από την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα ελληνικά μέσα μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Μια πρόσφατη έρευνα για το Ινστιτούτο Eteron — μια ελληνική δεξαμενή σκέψης — διαπίστωσε ότι μόλις το 10,7% των Ελλήνων εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης.

Η έκθεση του MFRR σημειώνει ότι η κατάσταση στο τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι καινούργια, αλλά παρατηρείται επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία το 2019. Το σημερινό κυβερνών κόμμα, αναφέρει η έκθεση, «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και την «ελαχιστοποίηση επικριτικών φωνών».

«Ειδήσεις που είναι άβολες ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά Μέσα, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία.», αναφέρει η έκθεση.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται και στη δολοφονία του βετεράνου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, που «έριξε το φως της δημοσιότητας σε βαθύτερα προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα». «Η πρόοδος των ερευνών για τη δολοφονία είναι ιδιαίτερα αργή και στερείται βασικής διαφάνειας, κάτι που οδηγεί σε δυσπιστία για την ικανότητα ή την προθυμία των αρχών να προστατεύσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα», σημειώνει η έκθεση.

Το MFRR, τέλος, καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Καραϊβάζ θα προσαχθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη, να διασφαλίσουν ότι όλες οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων θα διερευνηθούν σωστά, να αντιμετωπίζουν ισότιμα τα μέσα ενημέρωσης και να διαθέσουν κρατικούς πόρους με διαφάνεια, ενώ ζήτησε και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα σχετικά με τις «ψευδείς ειδήσεις».

Με πληροφορίες από Politico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Χίος: Δίκη για την κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: 50 χρόνια Κατοχής-Τα αδιέξοδα στο Κυπριακό

Ακόμα 25 μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Κρήτης

51η επέτειος του Πολυτεχνείου: Από σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι τριήμερες εκδηλώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα