ΑΘΗΝΑ
19:13
|
25.04.2024
Το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού, για τις γυναίκες που πολέμησαν στο αντάρτικο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ντοκιμαντέρ «Γυναίκες Μαχήτριες – Η Τριπλή Απελευθέρωση», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λεωνίδα Βαρδαρού θα προβάλλεται από αύριο Πέμπτη 31 Μάρτη στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Στο ντοκιμαντέρ, είκοσι δύο αγωνίστριες καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949. Παρεμβαίνουν οι ιστορικοί Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη.

Είναι οι γυναίκες εκείνες που σαν αφανείς ήρωες των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού στη διάρκεια του 20ού αιώνα, είδαν τους άνδρες τους, τους αδελφούς και τις αδελφές τους, τους γονείς τους να παίρνουν τον δρόμο της φυλακής, της εξορίας, κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πολλές από αυτές ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, τιμωρούμενες με αυτόν τον τρόπο για τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή για τον λαό αυτής της χώρας, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι γυναίκες που πηγαινοέρχονταν στα επισκεπτήρια των φυλακών και των τόπων εξορίας, που αποχαιρετούσαν τους αγαπημένους τους, τους προορισμένους για το εκτελεστικό απόσπασμα, αντιμέτωπες ταυτόχρονα με τα προβλήματα της επιβίωσης, με την υποχρέωση να μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

Από τη μεταξική δικτατορία του 1936 μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967 ήταν αντιμέτωπες με τον πολιτικό αποκλεισμό των «κοινωνικών φρονημάτων» στην επαγγελματική τους ζωή, με τις πιέσεις που ασκούνταν στις γυναίκες των φυλακισμένων αγωνιστών να αποκηρύξουν τους άντρες τους ώστε να τους επιτραπεί το μεροκάματο σε ένα εργοστάσιο για να ζήσουν αυτές και τα παιδιά τους. Μια ζωή κάτω από την επιτήρηση του αστυνόμου, δεκαετίες ολόκληρες ενός καθημερινού αγώνα με σκληρό προσωπικό τίμημα και με έπαθλο μόνο μια λέξη: Αξιοπρέπεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα