ΑΘΗΝΑ
07:03
|
17.05.2024
Το μέγεθος της απελευθέρωσης αποθεμάτων πετρελαίου θεωρείται πρωτοφανές. Ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις 20.30 (live video).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια απόφαση «άνευ προηγουμένου» ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται αργότερα απόψε να ανακοινώσει την αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τα κρατικά στρατηγικά αποθέματα για τους επόμενους έξι μήνες σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.

Στόχος του Μπάιντεν, που αναμένεται να κάνει επίσημα δηλώσεις μετά τις 20.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) είναι να μειώσει κατά το δυνατόν τις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα πολλών εκατομμυρίων Αμερικανών.

«Μετά από διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου στην Ιστορία, διαθέτοντας ένα εκατομμύριο επιπλέον βαρέλια στην αγορά την ημέρα κατά μέσο όρο –κάθε μέρα– για τους επόμενους έξι μήνες», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, η νομοθεσία περί αμυντικής παραγωγής θα ενισχυθεί ώστε να υποστηρίζει την παραγωγή και την επεξεργασία ορυκτών και υλικών που χρησιμοποιούνται για συσσωρευτές μεγάλης χωρητικότητας – όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο.

Το μέγεθος της απελευθέρωσης αποθεμάτων πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο ως άνευ προηγουμένου. «Ο κόσμος δεν είχε ποτέ δει απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου με αυτό το ρυθμό 1 εκατομμυρίου ημερησίως για τέτοιο διάστημα. Αυτή η αποδέσμευση ρεκόρ θα προσφέρει μια ιστορική ποσότητα προσφοράς που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μέχρι το τέλος του έτους, όταν η εγχώρια παραγωγή θα αυξηθεί».

Το υπουργείο Ενέργειας θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την απελευθέρωση για να ανανεώσει το Στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR) για τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε η αμερικανική προεδρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα