Δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης καταθέτουν ερωτήσεις για την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών στις συμβάσεις δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των χορηγών των έργων από την οικογένεια Ν.Σ. Λαιμού και το Ιδρυμα Λασκαρίδη και, μεταξύ άλλων, για τον αποκλεισμό των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων από την αναβάθμιση και υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Ερωτήσεις με τις οποίες αμφισβητούν τα κριτήρια και τον τρόπο συμπεριφοράς του υπουργείου Πολιτισμού στα συγκεκριμένα θέματα κατέθεσαν 67 βουλευτές, μεταξύ των οποίων όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ πλην του Ανδρέα Λοβέρδου, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε βουλευτές του ΚΚΕ και τρεις βουλευτές του ΜέΡΑ25.
Οι ερωτήσεις των βουλευτών απευθύνονται πρωτίστως στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Οι αντιδράσεις έχουν πάρει καταιγιστική μορφή. Η ενημέρωση όλων των κομμάτων από κοινή αντιπροσωπεία μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ολοκληρώθηκε προ ημερών σε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Σενετάκη.
Ο βουλευτής Ηρακλείου άκουσε τις θέσεις των εκπροσώπων ΣΑΔΑΣ και ΣΕΑ και δεσμεύτηκε να απαντήσει μετά από συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
Ως σήμερα, πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πάρει θέση στις μαζικές αντιδράσεις, ούτε έχει απαντήσει σε άρθρα που έθεσαν σχετικά ερωτήματα.
Παράλληλα πληθαίνουν οι αντιδράσεις και επιστημονικών φορέων μεταξύ των οποίων η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτείου που εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Η δημόσια αποτίμηση αρχιτεκτονικών προτάσεων που αφορούν σε κομβικά έργα, όπως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, και η ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου μέσα από την καταξιωμένη διεθνώς πρακτική των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών οφείλει να αποτελεί απαράβατο κανόνα».
Δεν λείπουν ούτε οι αντιδράσεις για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των ακόλουθων πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου: Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, ενώ αναδιοργανώθηκε από την Λίνα Μενδώνη με τον Ν4761/2020 και είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των πωλητηρίων και των αναψυκτήριων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.